Obtinerea permisului de conducere este un pas important in viata oricarei persoane, in special a adolescentilor, care iau contact cu prima lor responsabilitate mare. Ce e bine sa faci si sa nu faci dupa ce ti-ai ridicat permisul de conducere, aflati din sfaturile de mai jos, scrie promotor.ro.
Ati trecut „sala”, apoi „traseul” si doar ce v-ati ridicat permisul de conducere. Insa inainte sa sariti in masina personala sau in cea a parintilor, e bine sa fiti pregatiti pentru responsabilitatea pe care o implica urcatul la volan. In continuare, incercam sa va oferim 10 sfaturi utile care sa faca din primele drumuri din postura de incepator experiente cat mai placute si lipsite de incidente.
- Chiar daca ati trecut cu brio examenul pentru obtinerea permisului de conducere, e bine sa nu va urcati singuri la volan, cel putin cu ocazia primelor drumuri efectuate prin oras sau in afara sa.
La scoala de soferi, instructorul v-a „ajutat” cu inca un set de ochi si urechi, plus pedale suplimentare prin care putea prelua controlul oricand era nevoie. De acum, cel mai probabil va veti afla singur in masina, asa ca pentru a usura tranzitia, e bine sa rugati pe cineva experimentat sa va insoteasca de cateva ori pana capatati incredere. Nu ezitati sa-i cereti sfaturi ori de cate ori simtiti nevoia si ascultati indicatiile acestuia pentru ca in fond, acea persoana e mult mai obisnuita cu traficul si probabil a trecut prin mai multe situatii limita decat voi.
- Daca nu va simtiti inca stapani pe voi cand vine vorba de condus, incercati cateva ore suplimentare cu instructorul care v-a instruit la scoala de soferi.
Nu e nicio rusine sa ai nevoie de mai mult timp pentru acomodarea cu condusul singur in masina, mai ales la felul in care se circula in ziua de azi. Asa ca cea mai buna solutie este sa programati cateva ore suplimentare cu instructorul vostru, cu care sa exersati punctele pe care stiti ca nu le stapaniti si care sa va motiveze sa urcati singuri la volan.
- Repetitia e mama invataturii, asa ca incercati sa conduceti de fiecare data cand se iveste ocazia.
Fie ca v-a rugat unul din parinti sa il duceti pana la o ruda, sau prietena vrea sa mearga la cumparaturi, daca vi se ofera ocazia sa conduceti nu o refuzati. Fiecare experienta de condus nu face decat sa va formeze reflexele si atentia, lucuri care va vor ajuta enorm pe viitor.
- Nu va asteptati sa conduceti ca Schumacher sau ca Vettel in primul an de la obtinerea permisului de conducere.
Reflexele si stilul de condus se formeaza dupa foarte multe ore petrecute pe sosea, fie in oras sau in afara orasului, asa ca nu fortati nota si pedala de acceleratie. E bine sa fiti cat mai relaxati si calmi la volan, sa va pastrati mintea limpede si sa nu aveti ezitari. Nu depasiti limita legala de viteza si incercati sa va deplasati cu o viteza la care va simtiti confortabil. Pe masura ce adunati kilometri parcursi, lucrurile vor deveni mai usoare si veti fi din ce in ce mai stapani pe sine.
- Vreti sa va luati prietenii in masina si sa iesiti in oras. Foarte bine, insa nu-i lasati sa va distraga atentia cat timp conduceti.
Avem tendinta sa ne relaxam prea tare in compania celor apropiati, sa ne intindem la vorba si sa uitam de orice altceva. Nu e sa faceti asta la volan, unde urmarile pot fi severe. Nu uitati ca sunteti responsabil atat de propria siguranta cat si de cea a pasagerilor si a celorlalti participanti la trafic. Asa ca discutiile pot astepta pana ajungeti la destinatie, incercati sa tineti volumul muzicii la un nivel scazut pentru a putea auzi eventualele sirene si claxoane din trafic, nu va comportati ca la auditii pentru Vocea Romaniei si sub nicio forma nu scrieti mesaje pe telefonul mobil, nu faceti poze, nu verificati notificarile din Facebook si nu vorbiti la telefon decat cu ajutorul unui dispozitiv hands-free. Pe scurt, concentrare maxima.
- Asigurati-va ca aveti semnele de incepator amplasate vizibil pe parbriz si luneta masinii.
„Lamaile” au fost create cu un scop bine definit, iar faptul ca le aveti lipite de parbriz si luneta nu va acopera fruntea cu un semn pe care scrie „fraier”. Nu e de ajuns ca doar voi sa stiti ca sunteti incepator, este foarte important ca si cei din jurul vostru sa fie constienti de asta si sa-si adapteze stilul de condus ca atare. Si incercati sa-i ignorati pe cei mai „bizoni”, care desi vad semnele claxoneaza in nestire la semafor, cand plecati mai lent de pe loc. Si ei au fost incepatori, doar ca se prefac ca uita lucrul acesta.
- Nu fortati masina si nu incercati sa-i aflati limitele.
Probabil ca prima masina in care va urcati dupa ridicare permisului de conducere nu va fi aceeasi de la scoala de soferi. Fiecare masina are particularitatile ei – taria directiei, sensibilitatea franelor si a pedalei de acceleratie, cursa ambreiajului, timoneria cutiei de viteze – si adaptarea la configuratia fiecarei masini necesita timp, iar lipsa de experinta prelungeste aceasta perioada. Asadar, intai observati comportamentul masinii la diverse comenzi pentru ca mai apoi sa va adaptati in consecinta, pe masura ce acumulati kilometri parcursi in masina respectiva.
- Incercati sa va impuneti un „ritual” inainte sa porniti motorul si sa plecati la drum.
Desi probabil stiti deja lucrul acesta de la instructorul auto, este foarte important sa va pregatiti pentru plecare. Si aici nu vorbim de bagaje. Multi isi pun centura de siguranta in graba si seteaza celelalte lucruri cand ajung in trafic, lucru destul de periculos. Asadar, de cum ati urcat in masina si v-ati pus centura de siguranta, reglati-va scaunul, volanul, oglinzile si faceti orice alte setari considerati necesar inainte sa va ajungeti in trafic. Asigurati-va ca tineti mainile corect pe volan si ca aveti o vizibilitate buna asupra tot ceea ce va inconjoara.
- Invatati temeinic toate semnele de circulatie.
Poate v-au scapat un semn sau doua din legislatia auto, sau, cum e cazul de cele mai multe ori, in traseul vostru standard nu regasiti absolut toate semnele de circulatie existente, asa ca unele tind sa fie uitate. Luati in mana legislatia, cu incredere, si memorati toate semnele de circulatie. Astfel, nu veti avea surprize cand la viteze mari nu stiti semnificatia unui indicator si in fata urmeaza o intersectie intens circulata sau intrarea pe autostrada.
- Semnalizati, semnalizati, semnalizati.
Ca si in cazul semnelor de incepator, nu e de ajuns daca voi stiti ca schimbati banda sau virati la stanga. Toti cei din trafic trebuie sa fie avertizati din timp de lucrul acesta si in plus, e singurul mod prin care va va intra in reflex sa semnalizati atunci cand executati o manevra in trafic. Cu timpul, veti descoperi ca veti face lucrul acesta aproape involuntar, insa pana atunci puneti mare pret pe aprofundarea acestei practici.
Nu am mai inclus chestiuni evidente ca respectarea semnelor de circulatie si indicatiile politistului, asigurarea continua si temeinica sau evitarea condusului sub influenta bauturilor alcoolice sau a substantelor halucinogene. Desigur, topul poate fi oricand completat cu alte indicatii, asa ca daca aveti de adaugat sfaturi pe care noi le-am omis, va invitam sa o faceti mai joc, in sectiunea de comentarii.
Comments are closed.