5 factori indispensabili unui mediu de lucru placut

Acest articol este destinat, in primul rand, managerilor si directorilor de companii, dar si antreprenorilor care sunt pe cale de a-si infiinta o afacere sau pur si simplu doresc sa optimizeze performanta angajatilor.

Pentru ca angajatii unei companii sa dea randament in munca lor zilnica, trebuie sa luam in considerare doi factori esentiali: confortul si siguranta locului de munca. In vreme ce confortul le asigura acestora cadrul optim in care sa-si desfasoare activitatea, din punct de vedere al decorului, temperaturii interioare si luminozitatii, siguranta personala si securitatea cladirii le ofera acestora o stare de liniste, la gandul ca sunt protejati impotriva infractionalitatii.

Iata cum ar trebui sa fie atmosfera in birourile unei firme, pentru ca angajatii sa se simta confortabili si in siguranta:

fotoliu puf beanbag lazyboy

• Decorul. Se spune ca atunci cand decoram un spatiu, este bine sa tinem cont de elementul Feng Shui. Cu alte cuvinte, decorul trebuie sa le inspire locuitorilor spatiului sentimente de calm si relaxare, sa ii ajute sa isi puna gandurile in ordine si sa le stimuleze creativitatea. Este recomandat sa optati pentru un decor modern, cu piese de mobilier simple, confortabile si colorate. Spre exemplu, la mare cautare sunt acele fotolii de tip para de la lazyboy.ro, pe care noi le numim „pufuri” in limbajul colocvial. Totodata, se recomanda includerea plantelor ca elemente decorative, deoarece acestea oxigeneaza si purifica aerul, constribuind in acelasi timp la crearea unei atmosfere zen.


decor pentru office

• Climatizarea.Un aspect foarte important legat de mediul de lucru il reprezinta climatizarea spatiului. In permanenta, in birouri trebuie sa se mentina un grad optim de temperatura, umiditate si puritate. De aceea este absolut imperativ ca in spatiul de lucru sa existe termostate, aparate de aer conditionat si in general, un sistem de ventilatie modern si performant, care sa asigure filtrarea si purificarea aerului din incaperi. In acest mod, angajatii vor avea parte de conditii de munca optime atat in timpul anotimpurilor calduroase, cat si pe timpul iernii.

climatizarea corecta la birouri

• Luminozitatea. Este indicat ca in spatiile de lucru sa existe sisteme inteligente de iluminat, cum ar fi cele bazate pe senzori de miscare. Acest lucru ajuta la reducerea consumului de energie electrica, dar si la economii financiare. Totodata, este important ca in birouri sa existe atat lumini puternice, pentru a putea fi aprinse in timpul serii, cat si lumini difuze, care sa nu deranjeze angajatii atunci cand acestia sunt obositi si prefera o luminozitate redusa.

luminozitatea la birou

• Confortul si relaxarea. Deoarece angajatii petrec intre 8 si 10 ore pe zi la locul de munca, statul pe scaun poate ridica o serie de probleme de sanatate care vor afecta randamentul acestora. De aceea este extrem de important ca managerii sa investeasca in achizitionarea unor piese de mobilier confortabile si bune pentru sanatatea angajatilor, cum ar fi scaunele ergonomice, care sustin coloana vertebrala intr-o pozitie corecta si ofera confort. De asemenea, din ce in ce mai multe firme internationale creeaza, in spatiul de lucru, o camera de relaxare. Aici, angajatii pot petrece pauza de pranz jucandu-se billiard, ping pong, box sau pur si simplu relaxandu-se pe fotoliile acelea de interior despre care am vorbit mai sus. Camera de relaxare este conceputa cu scopul de a permite angajatilor sa ia o pauza de la task-urile dificile si sa-si limpezeasca putin mintea, atunci cand se simt presati de deadline-uri si cand volumul de munca este mare. Managerii trebuie sa fie constienti de faptul ca subalternii nu pot da randament in conditii aspre de munca, fara a lua pauze si fara momente de respiro.

birou de relaxare

• Siguranta la locul de munca ar trebui sa reprezinte o prioritate pentru manageri. Atata vreme cat angajatii nu se simt protejati in spatiul in care isi petrec cea mai mare parte din zi, acestia vor sta cu o frica constanta de a nu fi atacati si jefuiti. Toata lumea stie ca au fost cazuri in care s-au dat spargeri in sediile unor companii, iar infractorii au luat toate obiectele de valoare, inclusiv laptopuri care contineau informatii vitale pentru bunul mers al afacerii. Insa dincolo de furtul efectiv de aparatura performanta, managerii au responsabilitatea, daca nu chiar datoria legala de a investi in securizarea spatiului de lucru. Acestia pot spori gradul de siguranta prin instalarea unui sistem de supraveghere video, a unei alarme antiefractie, a unui sistem modern de inchidere (cel cu amprenta digitala este extrem de util). De asemenea, orice firma moderna apeleaza la serviciile agentilor de paza, care contribuie semnificativ la protectia sediului.

montarea aparaturii de securizare la locul de munca

Angajatii se simt cel mai bine intr-un mediu de lucru curat, sigur, luminos, climatizat, confortabil si decorat cu piese de mobilier moderne si practice care sa nu le afecteze sanatatea.

In eventualitatea in care si voi conduceti o afacere si in ultima perioada ati observat o scadere a randamentului angajatilor, este posibil ca mediul de lucru sa nu fie unul placut si sigur. Daca aceasta este situatia, e clar ca a venit vremea sa acordati acestui aspect atentia cuvenita si sa remediati in regim de urgenta problemele existente.

Bolocan Ovidiu-Cristian

Bolocan Ovidiu-Cristian este autorul acestui blog. Il puteti gasi si urmari pe Twitter si Facebook.

, , , , , , ,

Comments are closed.