5 semne ca suferi de anxietate

anxietate

Iti faci permanent griji si te gandesti de fiecare data la ce e mai rau? Sunt semne ca ai putea sa suferi de anxietate.
Starile de teama sunt normale in situatii stresante asa cum sunt un examen, un interviu, o calatorie cu avionul, o interventie medicala. Dar atunci cand panica pune stapanire pe tine fara sa existe un motiv foarte clar si iti este mereu teama ca ceva rau s-ar putea intampla, este posibil sa nivelul axietatii in cazul tau sa fi depasit limitele normale. Iata cateva semne care iti arata ca suferi de anxietate, potrivit health.com:

Ingrijorare permanenta

Cel mai important semn al anxietatii este starea de ingrijorare accentuata. Iti faci prea multe griji pentru orice lucru, important sau nu. Dar ce inseamna „prea mult”? Specialistii considera ca este un semnal de alarma daca ai ganduri marcate de ingrijorare in cele mai multe zile ale saptamanii, timp de sase luni. Aceste ganduri iti controleaza si iti afecteaza viata si starea de sanatate, fiind un semnal important de alarma.

Probleme legate de somn

Insomniile pot fi provocate de o gama larga de afectiuni. Dar atunci cand iti este foarte dificil sa adormi si ti se intampla des sa stai noapte cu ochii pe pereti facandu-ti griji pentru diverse chestiuni din viata ta, este un indiciu ca insomnia ta este provocata de anxietate.

Teama irationala
Fobiile sunt un alt simptom important al anxietatii.

Teama nejustificata, care te face sa eviti anumite situatii sau experiente, este un indiciu ca poti suferi de anxietate. Fobiile specifice, precum fobia de serpi, teama de a calatori cu avionul, fobia de multime etc. sunt des intalnite. Dar mai sunt si acele temeri puternice care nu au o justificare, precum teama ca ceva rau i s-ar putea intampla in orice clipa cuiva drag, teama ca te-ai putea imbolnavi, ca ai putea fi atacat etc.

Probleme digestive

Efectele anxietatii se pot manifesta direct si asupra sistemului digestiv. Daca te confrunti cu indigestie, dureri de stomac, gastrita, ulcer, este posibil ca acestea sa fie provocate, printre altele, si de stresul psihologic specific anxietatii.

Constiinta de sine exacerbata

Cei care sunt afectati de anxietate sociala au tendinta de a se simti urmariti, analizati si criticati de fiecare data cand se afla in jurul altor persoane. In cele mai multe cazuri, din aceasta cauza le este dificil sa relationeze, sa poarte conversatii, sa manance in fata altor persoane. Printre simptomele cu care se confrunta in aceste situatii se numara transpiratia excesiva, imbujorarea, tremuratul mainilor, dificultatea de a vorbi, greata.

Bolocan Ovidiu-Cristian

Bolocan Ovidiu-Cristian este autorul acestui blog. Il puteti gasi si urmari pe Twitter si Facebook.
Comments are closed.