Unul dintre cele mai importante obiective interne ale companiilor de astazi este mentinerea celor mai buni angajati.
Capacitatea dumneavoastra de a face acest lucru va avea o influenta enorma asupra succesului si veniturilor dumneavoastra, indiferent daca va aflati la conducerea intregii companii, a unui departament sau a unei echipe.
Iata sase strategii pe care le puteti folosi pentru a atinge acest scop:
1. Ajutati-i pe noii angajati sa inceapa cu dreptul
Mike Cassidy, antreprenor IT de mare succes, isi invita fiecare nou angajat la o cina privata la el acasa, in prima saptamana de dupa angajarea acestuia, indiferent de pozitia pe care va urma sa o ocupe.
Si nu este o intamplare ca procedeaza astfel. Conform laboratorului de cercetare in management, condus de Jim Collins, gestionarea oamenilor este cea mai mare provocare a managementului contemporan. Acest lucru este in special valabil pentru companiile care isi propun sa se distinga de concurenta prin servicii de calitate.
S-a descoperit ca daca noii angajati au parte de un tratament bun inca de la inceput, acest lucru are o mare influenta asupra muncii si asupra succesului acestor oameni in saptamanile si lunile care urmeaza.
Inca din prima dimineata, aveti grija ca noul angajat sa gaseasca pe masa de lucru un calculator pregatit cu parolele de acces si cu directoarele, si programele activate. Puneti-i la indemana o lista cu proiectele active. Incercati sa-l faceti sa se simta ca si cand ar lucra aici de mai mult timp si lasati-l sa inceapa imediat. Nu-i acordati timp sa-i cunoasca pe ceilalti, sa se pregateasca sau sa citeasca documente administrative si descrieri ale produselor sau serviciilor, ci dati-i imediat o sarcina reala pe care sa o poata realiza. Aceasta este o strategie care s-a dovedit ca include noii angajati intr-un sistem de valori proactive si productive inca din prima zi.
Activitatile care nu au nicio legatura cu productivitatea trebuie efectuate mai tarziu, in zilele ce urmeaza, in pauze sau dupa amiaza.
Atunci cand noii angajati sunt introdusi in mod corect in mediul de lucru, acestia vor fi mai motivati si mai dedicati jobului si companiei.
2. Satisfaceti cele trei nevoi speciale ale oamenilor
Pentru a va pastra cei mai buni angajati, trebuie sa le satisfaceti cele trei nevoi principale cu privire la locul de munca.
Prima este nevoia de siguranta. Oamenii isi doresc siguranta, confort si protectie din partea companiei sau a sefului lor. Isi doresc sa lucreze cu manageri in care pot avea incredere si care pot fi un model de urmat. Daca reusiti sa satisfaceti aceasta nevoie, veti obtine un angajat loial.
Dar cum? Profitati de prima ocazie cand angajatul ajunge intr-o situatie care il poate face sa se simta amenintat si sustineti-l prin cuvinte si fapte. Spuneti-i: „Va sustin. Sunt de partea dvs. Iata ce voi face…”
A doua nevoie este nevoia de recunoastere. Aceasta consta in dorinta angajatului de a iesi in evidenta, de a obtine recunoastere, de a se simti important in ochii altora. De fiecare data cand ii spuneti ceva care il face pe angajat sa se simta mai important, ii satisfaceti aceasta dorinta.
Cand angajatul face un lucru bun, laudati-i intotdeauna rezultatele muncii. Daca aveti posibilitatea, faceti acest lucru in mod oficial.
Si in final, a treia nevoie importanta catre care tinde fiecare angajat este nevoia de apartenenta. Oamenilor le place sa aiba sentimentul ca apartin unei echipe, le place sa lucreze in armonie si sa colaboreze cu altii. De aceea, managerii de succes se afla intr-o permanenta cautare de modalitati prin care sa creeze in randul angajatilor sentimente de bucurie, de satisfactie si dorinta de colaborare . Daca reusiti acest lucru, veti avea un angajat care isi va iubi jobul si care se va implica total pentru a contribui la succesele companiei.
Organizati iesiri in grup, petreceri, reuniuni, intalniri. Din cand in cand, creati echipe intre angajatii care nu lucreaza mult timp impreuna si dati-le un proiect pe care il pot finaliza intr-o perioada scurta de timp.
3. Creati un mediu de lucru in care angajatii sa se simta bine
Prima dvs. sarcina in calitate de manager este sa creati conditii de munca excelente.
Primul mod in care puteti face acest lucru este prin inlaturarea sentimentului de teama. Sarcina dvs. este sa creati o ambianta in care exista un nivel inalt de incredere si in care oamenii se simt foarte bine, sunt bine dispusi si fericiti.
Veti crea aceste conditii daca refuzati sa criticati, sa condamnati sau sa va plangeti din orice. Nu dati vina pe angajati daca nu au facut ceva bine. Dimpotriva, creati un mediu de lucru in care teama de esec, principalul obstacol din evolutia oamenilor, sa fie inexistenta.
De asemenea, nimanui nu-i place incertitudinea. Daca colegii dvs. se intreaba ce si cum anume trebuie sa procedeze, cat si de ce vor fi premiati de la o luna la alta, acest lucru va produce o stare de tensiune care se va concluziona adesea cu cautarea unui alt loc de munca sau cu o mai mica implicare la cel curent.
Cheia unei relatii de incredere sta in a permite oamenilor sa faca uneori greseli, fara a-i critica sau a-i face sa se simta prost. Cand au loc asemenea situatii, cel mai bine este sa va concentrati asupra unei solutii sau asupra a ceea ce se poate face in legatura cu aceasta. Ajutati persoana respectiva sa invete o lectie din acea experienta. Ajutati-o sa-si imbunatateasca abilitatile si sa castige intelepciune in urma greselii facute.
Cand directorul adjunct al companiei IBM a cheltuit 10 milioane de dolari pe un proiect care a esuat si, in consecinta, si-a prezentat demisia, directorul general, John Watson, i-a raspuns in felul urmator: „Tocmai am cheltuit 10 milioane de dolari pe educatia ta, hai sa discutam despre urmatorul proiect.” Acesta este comportamentul unui manager excelent.
4. Acordati-le angajatilor atentia dvs. totala
Un adevarat manager este interesat de progresul continuu al angajatilor sai.
Pentru a realiza acest lucru, in primul rand trebuie sa-i cunoasteti si sa descoperiti in ei talente ascunse care trebuie scoase la iveala. Cunoasterea atat a partilor pozitive, cat si a celor negative va vor ajuta in luarea deciziilor referitoare la avansari, traininguri suplimentare si alte moduri de recompensare a unui lucru bine facut.
Ascultati-le dorintele si ideile, decideti care dintre ele pot fi aplicate si impartasiti-va propriile opinii.
Daca va veti concentra asupra angajatilor, acestia se vor concentra asupra muncii lor si vor avea succes. Daca va directionati propria energie spre a-i ajuta pe angajati, ii veti stimula sa debordeze de creativitate, energie pozitiva, colaborare si dedicare la locul de munca.
In calitate de manager, sunteti persoana cea mai responsabila pentru atmosfera din cadrul firmei, pentru satisfactia angajatilor, pastrarea lor si formarea unei echipe de top, care de la o zi la alta, de la o luna la alta, va obtine rezultate si mai bune.
Timpul si atentia pe care le acordati angajatului vor fi recompensate cu o productivitate crescuta si cu succes in anii care vin.
5. Motivati-va angajatii
Una dintre abilitatile cheie ale managementului consta in motivarea angajatilor. Daca angajatul este motivat, va avea o productivitate mai mare cu 40%.
Managerii de top stiu ca succesul lor depinde de munca subordonatilor lor, motiv pentru care dedica o mare atentie relatiei cu acestia. Acei manageri care stiu si accepta faptul ca pentru a avea succes in munca nu este suficient sa fie doar calificati si educati, ci trebuie si sa comunice bine cu angajatii, sa-i motiveze, sa fie buni lideri, psihologi, colaboratori sau prieteni, pot conta pe progresul continuu al carierei lor.
Cum puteti sa va motivati angajatii? Iata cateva exemple practice:
Acordati recompense banesti angajatilor
Premiile in bani sunt un factor motivational extrem de mare, deoarece asigura satisfacerea unui sir de nevoi. Ele sunt unul dintre cele mai bune moduri de a sprijini, bine si eficient, comportamentul angajatilor si de a-i ajuta sa fie multumiti de ei insisi.
Multe companii de succes folosesc diferite moduri de stimulare finaciara a angajatilor.
Thomas J. Watson, fondatorul companiei IBM, scrie pe loc cecuri angajatilor despre care considera ca isi fac foarte bine treaba.
Compania Remington Products din Connecticut a creat un fond in valoare de 25.000$ care se foloseste pentru premierea angajatilor excelenti. Angajatorul ii cheama pe astfel de angajati in biroul sau si le inmaneaza un cec in valoare de 200-500$.
Folositi si alte mijloace motivationale pe langa bani.
Trebuie sa stiti ca oamenii se simt foarte motivati si de recunoasteri, laude, avansari, dobandirea unor responsabilitati mai mari si acordarea posibilitatii de a face ceva semnificativ.
Exemplele de recompense non-finaciare sunt numeroase.
Compania Royal Appliance din Cleveland isi recompenseaza angajatii livrandu-le cosuri cu alimente la domiciliu (cosuri cu fructe, fructe de mare, friptura de vita etc.), deoarece, dupa cum se stie: „mancarea ii face pe oameni mai fericiti”.
La fiecare 3 luni, compania Physio-Control organizeaza intalniri intre toti angajatii in cadrul carora se dau rapoarte referitoare la afacerile si planurile curente ale companiei. O data pe an, la finalul unei astfel de intalniri, se asculta muzica, iar managerii companiei servesc angajatilor clatite.
In cadrul Wilson Learning Corporation din Minnesota, fiecare angajat primeste cadou un ceas cu fata lui Mickey Mouse, care sa-i reaminteasca faptul ca munca in companie trebuie sa fie distractiva. Cei care implinesc zece ani de activitate in cadrul companiei, primesc cadou un ceas de aur cu Mickey Mouse s.a.m.d.
Conferiti angajatilor dvs. autonomie
Oferiti-le angajatilor posibilitatea ca, de fiecare data cand este posibil, sa-si aleaga singuri modul in care isi vor efectua sarcina.
Celebrul general, George Patton, a afirmat odata: „Sa nu le spuneti niciodata oamenilor cum sa-si faca treaba. Spuneti-le doar ce trebuie sa faca si va vor uimi cu propria lor creativitate si genialitate.”
6. Reduceti stresul angajatilor dvs.
Este mai mult decat clar ca stresul angajatilor la locul de munca nu poate fi eliminat in totalitate din viata si activitatea companiei. Insa, este foarte bine sa stiti cum sa reduceti din intensitatea si efectele adverse ale diferitilor factori de stres de la locul de munca.
Descentralizati structura managementului
Pe langa descentralizarea procedurii de luare a deciziilor, puteti face mult mai mult pentru a preveni stresul, prin descrierea corecta a fisei de post, in sensul ca trebuie sa le confirmati cu precizie angajatilor natura si caracterul obligatiilor de serviciu, sa le definiti clar sarcinile, sa le confirmati responsabilitatile, pentru ca acestia sa stie foarte clar ce fac, cum fac si cui raporteaza.
In stransa legatura cu definirea naturii serviciului este si evaluarea corecta a performantei si recompensarea corecta, ceea ce, fara indoiala, reduce insatisfactia, nervozitatea, iar prin urmare si posibilitatea aparitiei stresului.
Invatati-va angajatii sa gandeasca altfel despre stres, sa nu se ingrijoreze prea mult, sa nu fie frustrati sau sa-si faca griji pentru multe lucruri care nu mai pot fi schimbate, in special pentru „lucrurile marunte” care ii provoaca zilnic si ii irita.
In final, unul dintre modurile usoare in care va puteti influenta angajatii este sa le cumparati carti de calitate referitoare la perfectionarea personala, afaceri, marketing si comunicare. Cartile bune nu numai ca includ informatii bune, ci sunt si niste factori motivationali foarte puternici.
Comments are closed.