Acoperisurile verzi, o noua metoda de dezvoltare urbana – Ce beneficii aduc?

Germania anilor 1960 a adus un nou concept in ceea ce priveste dezvoltarea urbana – acoperisurile verzi sau asa cum bine mai sunt cunoscute acestea, green roofs. Aparitia acoperisului verde a cunoscut rapid o mare raspandire in statele vecine Germaniei si ulterior, in toata Europa datorita gasirii unei solutii rapide in ceea ce priveste marea problema a poluarii mediului.

Astazi, acoperisurile verzi reprezinta o noua metoda pentru regenerearea urbana  si in acelasi timp , au ajus sa defineasca una dintre cele mai inovative concepte in peisagistica!

Ce avantaje iti poate aduce un acoperis verde?

Datorita faptului ca in Romania aceste acoperisuri verzi nu beneficiaza inca de un val de recunoastere, reticenta unora poate fi extrem de mare. Insa,  pentru a aduce lumina in acest domeniu, trebuie sa se cunoasca faptul ca:

  • Prin acoperisul verde apa nu se poate infiltra
  • Datorita lipsei greutatii de care beneficiaza acoperisul verde, elementele de rezistenta ale cladirii nu sunt suprasolicitate
  • Acoperisul verde nu are nevoie de mentenanta ( intretinere) . Acesta a fost reinventat in secolul XX, astazi el beneficiaza de o structura mult mai complexa, motiv pentru care cresterea plantelor este lenta.
  • Plantele care formeaza acoperisul verde se hranesc singure, ele retinand cantitatea de umiditate necesara dezvoltarii lor.

Cum sunt create acoperisurile verzi?

acoperisuri verzi

In primul rand, pentru ca apa sa nu se infiltreze in casa ta,  la crearea unui acoperis verde se foloseste o plasa bituminoasa ce urmeaza a fi pozitionata la nivelul sarpantei. Acesta reprezinta primul strat din structura acoperisului verde.

Ulterior, se adauga o folie geotextile cu rol de protectie, de este la randul sau acoperita de catre un strat modular creat din PVC. Peste toate acestea se ataseaza un strat de drenaj alcatuit din pietris, iar peste acesta se adauga din nou o folie tip filtru. Se adauga stratul vegetal, grosimea acestuia fiind realizata in functie de tipul de plante pe care il doresti pe acoperis.

Este indicat ca pentru plante, grosimea stratului sa fie de  10 cm ,iar pentru arbusti sa nu se treaca limita de 1 metru.

De specificat este faptul ca acel strat vegetal folosit la crearea acoperisurilor verzi nu este obtinut din pamant obisnuit, intrucat se doreste ca intreaga compozitie sa fie usoara pentru a nu afecta structura casei, cladirii ,etc.

Astfel, in compozitia stratului de vegetatie sa se regasesc:

  • Roca vulcanica
  • Fibra de cocos
  • Turba

Care este pretul unui acoperis verde ?

Ei bine, pretul unui acoperis verde difera de la un proiect la altul, in functie de preferintele si nevoile clientului. De asemenea, diferenta de cost se realizeaza si in functie de tipul de vegetatie cxe fa fi plant, marimea sarpantei/terasei, etc.

Insa, daca esti dornic sa iti modernizezi casa cu una dintre cele mai noi concepte in peisagistica, atunci cere oferta de pret pentru un acoperis verde de la Artagradinilor.ro!

Alte informatii despre acoperisurile verzi le poti citi si de AICI.

Bolocan Ovidiu-Cristian

Bolocan Ovidiu-Cristian este autorul acestui blog. Il puteti gasi si urmari pe Twitter si Facebook.

, ,

Comments are closed.