Ai vrea sa fii ca speakerii de la TED? Iata sfaturile specialistilor

Cu siguranta ai vazut, macar o data, o conferinta TED. Speakerii de la TED sunt singuri pe scena si trateaza subiecte care nu sunt la indemana oricui, sau nu fac parte din actualitatile momentului. Cu toate astea, interventiile din aceste conferinte sunt urmarite de milioane de oameni din intreaga lume. Succesul conferintelor TED tine si de faptul ca fiecare discurs este pregatit impreuna cu un specialist. in ce consta insa aceasta pregatire si cum poti fi si tu la fel de convingator ca un speaker de la TED.

Conferintele TED (Technology, Entertainment and Design) sunt o serie internationala de conferinte care au drept obiectiv gasirea unor modalitati de rezolvare a problemelor mondiale dificile cu ajutorul presei, al tehnologiei, al antreprenoriatului si mai ales al ideilor. Sloganul coferintelor este „ideas worth spreading”, de aceea toate conferintele TED sunt disponibile online.

Succesul nu vine de la sine si fiecare discurs la TED este pregatit minutios. Viitorul intervenient incepe prin a-si prezenta pe larg discursul antrenorului. Acesta il ajuta in primul rand sa isi repereze mesajul. Asta inseamna una sau doua fraze cheie, care sa cuprinda esenta ideii pe care vrea sa o transmita.

„The power phrase” este un leitmotiv al discursului, ce poate fi folosit in special in fazele de tranzitie intre idei si concluzii. Trainerul ii ajuta pe partcipanti si sa detecteze carligul discursului, o poveste, o gluma, o demonstratie. De exemplu, o anumita notiune abstracta, cum ar fi gandirea sistemica, a fost prezentata de catre designerul Tom Mujic la Ted prin povestirea unui experiment: mai multi oameni au fost pusi sa faca desene prin care sa arate cum se face paine prajia. Publicul a inteles ce este gandirea sistemica inca inainte de a fi pronuntata sintagma.

speaker

  • Odata ce au fost identificate mesajul, carligul si fraza puternica, discursul incepe sa se contureze. Si nu este un discurs stiintific, ci o poveste. Aceasta incepe cu carligul, urmeaza enuntarea subiectului, care poate fi foarte simpla: O sa va vorbesc despre o solutie pentru a stopa topirea ghetarilor. Dupa care, urmeaza derularea argumentarii.
  • Chris Anderson de la TED insista asupra necesitatii functionarii etapa cu etapa. Trebuie pregatit terenul in creierul ascultatorului inainte de a ajunge la concluzie, pentru ca aceasta din urma sa aiba cel mai bun impact posibil.
  • Unii speakeri fac si glume, insa Chris Anderson avertizeaza ca acest lucru nu este chiar pentru toata lumea.
  • Nu foloseste la nimic sa iti inveti textul pe derost. Prima fraza, ultima si fraza puternica sunt de ajuns. Cel mai important este sa fii acolo, sa fii cu publicul. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa iti lucrezi deloc discursul. Cronometreaza-te citindu-ti interventia si ia in calcul inca jumatate din timp pentru a prezenta. Aceasta diferenta isi va lasa loc de improvizat.
  • Daca te-a interesat vreodata sa ai un discurs de calitate, probabil ca stii ca pauzele sunt foarte importante. Probabil ca de pe scena cele doua-trei secunde de tacere iti vor parea o eternitate, insa publicul vede doar un om care isi trage sufletul. In plus, pauzele adauga dramatism discursului. Trebuie sa iti studiezi si gesturile, pentru ca publicul repreaza rapid ticurile si nu ii plac.
  • De asemenea, foloseste suporturi pentru discursuri cu moderatie. Adesea, in intreprindere, oamenii se ascund in spatele unui slide, iar cei care asista la prezentare au atentia distrasa citind. Asa ca, in locul unei prezentari in Power Point poti folosi un suport mai soft, cum ar fi un film, o coloana sonora, un obiect sau un element de decor.

De fapt, in afara catorva reguli de compozitie, regulile unui bun discurs la TED sunt bazate pe valori imuabile: simplitate, poveste, emotie, credibilitate a oratorului, concret si neasteptat.
In principiu, specialistii de la TED recomanda trei lucruri pentru a gestiona stresul in timpul unui discurs: fa pauze, asaza-te si tine un obiect in mana.

Sursa articol: cariereonline.ro

Bolocan Ovidiu-Cristian

Bolocan Ovidiu-Cristian este autorul acestui blog. Il puteti gasi si urmari pe Twitter si Facebook.
Comments are closed.