Anemia fevipriva la copii se trateaza cu Ferrodep sirop

Fierul este un element esential pentru functionarea normala a organismului, un mineral de care acesta nu se poate lipsi fara a suferi disfunctionalitati grave. Fiecare globula rosie din corp contine fier, in asa-numita hemoglobina, pigmentul care transporta oxigenul de la plamani la toate tesuturile din organism.

Fierul este un element esential pentru sanatatea copilului 

Fierul este un element esential pentru functionarea normala a organismului, un mineral de care acesta nu se poate lipsi fara a suferi disfunctionalitati grave. Fiecare globula rosie din corp contine fier, in asa-numita hemoglobina, pigmentul care transporta oxigenul de la plamani la toate tesuturile din organism. Lipsa fierului din sange conduce in mod implicit la un deficit de fier ce cauzeaza anemia, o afectiune comuna la varsta copilariei, dar care nu trebuie neglijata.

Ce este anemia feripriva?

Organismul are nevoie de fier pentru a produce hemoglobina, iar atunci cand nu exista suficiente rezerve de fier, hemoglobina se produce in cantitate limitata, ceea ce afecteaza in mod direct producerea de globule rosii. Nivelul scazut de hemoglobina si de globule rosii din sange este cunoscut sub numele comun de anemie. Aceasta afecteaza functionarea tuturor organelor intrucat rolul globulelor rosii si al hemoglobinei este acela de a transporta oxigenul de la plamani la tesuturi. Deficienta de fier, cunoscuta si sub denumirea de anemie feripriva, este principala cauza a anemiei in copilarie, insa in ultimii 30 de ani s-a inregistrat o scadere masiva a anemiei, datorita formulelor de lapte imbogatite cu fier si numeroaselor suplimente alimentare cu fier, destinate in special copiilor.

Anemia feripriva nu apare brusc, persoanele care sunt afectate de ea trecand prin mai multe stadii de deficienta, incepand cu scaderea rezervelor de fier din organism, in timp ce cantitatea de fier din globulele rosii ramane constanta. Daca aceasta epuizare a resurselor de fier nu este oprita la timp, ea se transforma in deficit de fier la nivelul globulelor rosii, conducand la anemie.

Cauzele anemiei feriprive

Anemia pe fondul lipsei de fier poate aparea din cauza mai multor factori, printre care cei mai important sunt:

Prezenta insuficienta a fierului in dieta – O dieta slaba in continutul de fier poate constitui cea mai frecventa cauza a anemiei feriprive la copii si la adolescenti. Bebelusii, copiii si adolescentii care nu consuma suficiente alimente bogate in fier sunt mai predispusi la anemia feripriva.

Absorbtia slaba a fierului in organism – Deficienta de fier poate proveni si din faptul ca acesta nu este asimilat corespunzator de organism, ceea ce duce la un risc crescut de asimilare a plumbului. Combinatia dintre anemia feripriva si intoxicatia cu plumb este foarte grava si poate avea drept consecinte probleme comportamentale si legate de procesul de invatare.

Pierderile de sange – Menstruatia abundenta la adolescente sau pierderile de sange in urma unor accidente, precum si pierderile graduale de sange prin tractul intestinal reprezinta o alta cauza importanta a deficitului de fier la persoanele foarte tinere.

Perioadele de crestere rapida – In perioada copilariei si a adolescentei, corpul are nevoie de mai mult fier. De aceea copiii prezinta un risc crescut de anemie feripriva in asa-numitele perioade de crestere rapida. Acest lucru se intampla de obicei pentru ca dieta nu este adaptata acestor perioade in care ar trebui consumate cantitati mai mari de alimente ce contin fier.

Inlocuirea formulei cu lapte de vaca – Este una dintre cauzele frecvente ale deficitului de fier la copiii mici, mai ales atunci cand trecerea se face inainte de varsta de un an. Laptele de vaca are un continut slab de fier, iar faptul ca el inlocuieste adesea alimente bogate in fier poate conduce la anemie feripriva. De asemenea, laptele diminueaza absorbtia fierului si poate fi iritabil pentru intestine, provocand sangerari slabe, dar care impreuna cu o alimentatie slaba in fier contribuie la instalarea anemiei.

Categorii de varsta cu risc crescut de anemie feripriva

Copiii nascuti prematur si cei cu greutate mica la nastere sunt mai predispusi la deficienta de fier. In mod normal, copiii nascuti la termen se nasc cu rezerve de fier care ar trebui sa le fie suficiente pentru primele 4 – 6 luni de viata. La copiii nascuti prematur aceste rezerve sunt insa mult mai mici, ele fiind suficiente doar pentru primele 2 luni de viata.

Copiii cu varste cuprinse intre 1 si 3 ani sunt si ei mai expusi riscului de anemie feripriva, chiar daca aceasta perioada nu este neaparat una de crestere accelerata. Explicatia tine de faptul ca majoritatea copiilor mai mari de un an incep sa nu mai consume alimente specifice bebelusilor, bogate in fier, si nici nu compenseaza lipsa de fier prin alimente suficient de bogate in aceasta substanta. De asemenea, copiii mai mari de 1 an incep sa bea adesea lapte de vaca in cantitati mari, fapt ce provoaca uneori sangerari ale intestinului, conducand la pierderea de fier.

La varsta pubertatii exista, de asemenea, o perioada critica in ceea ce priveste deficitul de fier, legata de cresterea rapida (la baieti) si de aparitia menstruatiei (la fete).

Simptomele anemiei feriprive

Foarte multi copii cu anemie nu au simptome vizibile, deoarece pierderea de fier este lenta, datorita depozitelor existente in organism care, treptat, sunt diminuate. Insa pe masura ce anemia evolueaza, pot aparea simptome precum:

 oboseala si salbiciunea
 paloarea pielii
 ritmul cardiac accelerat si un murmur cardiac detectabil printr-un control medical
 iritabilitatea
 scaderea poftei de mancare
 ameteala

Foarte rar, persoanele cu anemie feripriva manifesta o tendinta neobisnuita de a manca substante nealimentare, fapt ce are ca sursa tot lipsa de fier din organism.

Diagnosticarea anemiei feriprive

De obicei, diagnosticul de anemie feripriva se pune dupa un examen medical de rutina. Simptomele vagi ale bolii, pe care, de altfel, le intalnim si la alte afectiuni, fac ca anemia sa fie adesea greu de depistat. De aceea, pentru a se pune un diagnostic precis sunt necesare anumite teste de sange care urmeaza sa scoata in evidenta daca este intr-adevar despre o lipsa de fier:

Analiza completa a sangelui – Ar trebui sa scoata in evidenta nivelul scazut al hemoglobinei si al hematocritului (procentul de sange produs de globulele rosii). De asemenea, analiza ar trebui sa ofere informatii despre marimea globulelor rosii, cele cu nivel scazut de hemoglobina tinzand sa fie mai mici.

Numararea reticulocitelor – Releva cat de rapid sunt produse globulele rosii imature. Atunci cand se instaleaza anemia feripriva, globulele sunt produse prea lent in maduva spinarii pentru a putea ajunge la un nivel normal.

Analiza fierului seric – Masoara direct nivelul de fier in sange, insa este posibil ca acest tip de analiza sa nu reflecte cu exactitate cat de mult fier este concentrat in celule.

Feritina serica – Reflecta cantitatea totala de fier stocata in organism si este unul dintre primii indicatori ai nivelului scazut de fier, mai ales atunci cand analiza este facuta impreuna cu alte teste.

Pe langa testele de sange, medicul poate sa recomande si o analiza a materiilor fecale, deoarece deficitul de fier poate sa apara si ca urmare a pierderilor de sange prin tractul gastro-intestinal. O astfel de analiza este necesara, deoarece sangele nu este vizibil cu ochiul liber.

Ferrodep Sirop in tratarea anemiei feriprive

Siropul Ferrodep este special conceput pentru a corecta sau a preveni anemia fevipriva la copii. Carentele de fier sunt acoperite in urma tratamentului cu acest sirop. Il poti gasi aici: https://www.farmaciataeonline.ro/vitamine-si-suplimente-pentru-copii/2582-ferrodep-sirop-x-150-ml.html online, si offline, in farmacii!

ferrodep-sirop-x-150-ml

Bolocan Ovidiu-Cristian

Bolocan Ovidiu-Cristian este autorul acestui blog. Il puteti gasi si urmari pe Twitter si Facebook.
Comments are closed.