Batranetea – o varsta dificila: cum putem fi alaturi de parintii nostri?

Viata are un parcurs liniar, iar pe parcursul acesteia, oamenii trec prin toate etapele definitorii: copilarie, adolescenta, maturitate si intr-un final, batranete. Varsta a treia nu poate fi amanata sau stopata, intrucat este o perioada inevitabila in viata fiecaruia dintre noi.

De aceea trebuie sa fim mai ingaduitori cu parintii nostri, care inainteaza in varsta si sunt afectati de schimbari majore, atat in plan fizic, cat si psihic. Dupa varsta de 60 de ani, organismul cedeaza, iar corpul este asaltat de numeroase probleme de sanatate si deficiente, cum ar fi hipertensiunea arteriala, bolile cardiovasculare, deficientele de vaz sau de auz, osteoporoza, dementa, diabetul, Alzheimer si multe altele.

Acestea sunt motivele pentru care batranii sunt dependenti de copiii lor. Pur si simplu, nu se pot descurca singuri! Ei au nevoie de sprijin in permanenta. Iata ce lucruri puteti face pentru parintii vostri, pentru a le usura viata:

· Inscrieti-i la un camin pentru batrani. Desi parintii nu sunt de acord cu ideea de a fi inscrisi la un camin pentru batrani, acesta este cel mai potrivit loc pentru ei. Este cea mai buna varianta, in eventualitatea in care timpul nu va permite sa aveti grija in permanenta de acestia. In ziua de azi, adultii sunt extrem de ocupati, fiind prinsi intre job, familie, prieteni, hobby-uri si pasiuni. De aceea, de cele mai multe ori nu baga de seama ca parintii lor batrani si bolnavi au nevoie de ei mai mult ca niciodata. Astfel azilul de batrani din Bucuresti Batraneti Fericite le-ar putea oferi grija si atentia cuvenita. Un astfel de loc le ofera batranilor asistenta medicala, mancare proaspata, spatiu de divertisment, compania altor persoane de aceeasi varsta, un mediu placut si curat.

· Asigurati-va ca isi iau medicamentele la timp. Pentru batranii cu afectiuni cardiace sau orice alta boala, este extrem de important sa-si ia medicamentele la timp si sa nu intrerupa tratamentul. In sens contrar, acest lucru poate duce la instalarea altor afectiuni mai grave si in final, la cedarea tuturor organelor din corp. Daca nu va permiteti sa angajati o asistenta medicala care sa aiba grija de batrani pana va intoarceti de la serviciu, macar asigurati-va ca le cumparati medicamentele necesare si ca le lasati intr-un loc accesibil. Eventual, daca acestia tind sa aiba pierderi de memorie si sa uite lucruri destul de repede, le puteti lasa un biletel pe care sa scrie ora la care trebuie sa ia fiecare medicament in parte, cu indicatiile aferente.

· Acordati-le atentie. Chiar daca aveti un program incarcat, chit ca i-ati internat intr-un azil pentru batrani sau locuiesc singuri intr-o casa, faceti-va timp sa ii vizitati cat mai des posibil. La batranete, parintii vostri se simt abandonati si simt lipsa discutiilor cu copiii lor, dar si a afectiunii din partea acestora. Nimic nu-i poate alina mai mult decat prezenta voastra si a faptului ca va petreceti macar cateva ore pe saptamana alaturi de ei. Aratati-le ca sunteti acolo indiferent de situatie si ca se pot baza pe voi. Batranetea ii face sa se simta neputinciosi, singuri si chiar plictisiti. Asa ca vizitati-i, vorbiti cu ei despre ce se mai intampla in lume si in viata voastra. Le place sa fie la curent cu tot ce se petrece in jurul lor, chiar daca acum nu mai au energia de a iesi atat de mult pe afara si chiar daca de multe ori sunt incapabili sa coboare si pana la magazinul din apropierea blocului.

· Faceti cumparaturile pentru ei. Daca stiti ca cei batrani nu sunt capabili sa se deplaseze pana la magazin si sa care o greutate prea mare, asigurati-va ca cel putin o data pe saptamana faceti cumparaturile pentru ei. Le puteti gati mai multa mancare in weekend ca sa va asigurati ca le ajunge pentru intreaga saptamana. Cand mergeti sa-i vizitati, puteti sa le duceti cateva fructe si legume proaspete. Daca este nevoie, stati langa ei cat le mananca, deoarce batranii pot fi destul de incapatanati si pot pretinde ca nu le mai trebuie lor mancare sanatoasa. Pentru ca se simt suparati si tristi din cauza varstei si a bolilor, acestia tind sa manifeste o renuntare totala la viata. Asadar, demonstrati-le ca viata este inca frumoasa atata vreme cat au pentru ce trai, adica pentru copiii lor.

Acestea sunt putinele lucruri pe care le puteti face pentru a le arata parintilor vostri, ajunsi la o varsta inaintata, ca le sunteti alaturi si ca ii ajutati sa treaca mai usor prin viata. Ganditi-va doar la cate sacrificii au facut ei pentru voi atunci cand erati mici si v-au crescut cu grija si dragoste. Credem ca si ei merita sa aiba parte de cel putin acelasi tratament din partea voastra.

Bolocan Ovidiu-Cristian

Bolocan Ovidiu-Cristian este autorul acestui blog. Il puteti gasi si urmari pe Twitter si Facebook.

, ,

Comments are closed.