Cand si cum folosim „doi” si „doua”

Intrebarea din titlul articolului – Cum se exprima corect data – doi/doisprezece/douazeci si doi ianuarie/februarie etc. sau doua/douasprezeceze/douazeci si doua ianuarie/februarie etc.? – vizeaza, dupa cum se observa imediat, modalitatea de exprimare a datei, in privinta careia regulile s-au mai schimbat de-a lungul timpului. Multa vreme, regula a fost urmatoarea: la indicarea datei, in cazul numeralelor care au forme diferite pentru masculin si feminin, se va folosi forma de feminin – doua/douasprezece/douazeci si doua ianurie/februarie/martie etc., deoarece se considera (un adevar evident, de altfel) ca structura din care deriva aceste formulari este: data/ziua de doua/douasprezece/douazeci si doua (acordul facandu-se cu substantivele feminine data/ziua).

dictionar doom

Normele actuale, conform celei mai recente editii a DOOM (Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane, pagina XCII), accepta ca fiind corecte ambele forme de exprimare a datei (cu acordul fie la feminin, fie la masculin) – doua/douasprezeceze/douazeci si doua ianuarie/februarie, dar si doi/doisprezece/douazeci si doi ianuarie/februarie etc. Acordul la masculin pare sa se fi impus ca urmare a tendintei generale de simplificare a transmiterii mesajelor, dupa modelul altor structuri, cand numeralul este folosit apozitional, ca element de determinare, invariabil, de exemplu: pagina/cifra doi/doisprezece, douazeci si doi (desi substantivele pagina, cifra sunt de genul feminin).

Aceste reguli trebuie cunoscute, cu atat mai mult cu cat, in mod surprinzator, mai exista si in prezent manuale alternative, din care elevii invata ca singura regula valabila este cea veche (cu acordul exclusiv la feminin, fara alte explicatii), ignorandu-se schimbarile din DOOM si faptul ca orice limba este un sistem dinamic, in continua transformare, ceea ce ar putea crea deruta, mai ales la varsta scolara, cand manualul este considerat o sursa de informatii, in totalitate, corecte.

Bolocan Ovidiu-Cristian

Bolocan Ovidiu-Cristian este autorul acestui blog. Il puteti gasi si urmari pe Twitter si Facebook.

, ,

Comments are closed.