Ce fructe si legume consumam toamna?

Toamna este anotimpul de tranzitie intre cald si rece, fapt pentru care trebuie sa ne intarim sistemul imunitar. De aceea, in acest sezon trebuie sa ajutam organismul prin consumul de alimente naturale si proaspete, bogate in vitamine, minerale si antioxidanti. Pietele abunda acum de o varietate de legume si fructe sanatoase, remarcabile prin gustul si calitatile lor. Dar, pentru a avea un stil alimentar sanatos in acest sezon, aceste alimente trebuie combinate atat cu carne, cat si cu fainoase. Atunci cand sunt consumate in stare cruda, in salate sau sub forma de suc natural, fructele si legumele au un puternic efect antioxidant. In schimb, prin continutul bogat de fibre, legumele si fructele sunt foarte sanatoase deoarece au un rol important de curatare si detoxifiere a organismului. Asadar, iata care sunt cele mai sanatoase alimente pe care trebuie sa le consumam in acest anotimp.

1. Dovleac
Indiferent de soi, dovleacul contine o gama variata de nutrienti, care ne vor proteja ficatul, stomacul si vezica biliara. Dovleacul mai contine si betacaroten, enzime, saruri minerale si lecitina, foarte importante pentru mentinerea sanatatii organismului.
2. Struguri
Strugurii sunt un adevarat depozit de substante miraculoase, vitaminele A, B si C, magneziu, potasiu, calciu, fier fosfor, fluor, cupru, cobalt, enzime si zinc. Datorita continutului de nutrienti, strugurii au un efect detoxifiant, dar pentru ca acestia contin si mult zahar, nu exagera cu consumul, mai ales daca suferi de diabet.
3. Mure
Foarte bogate in vitaminele A, C si E, dar si in magneziu, seleniu si germaniu, aceste fructe cu gust dulce-acrisor sunt un adevarat izvor de sanatate. Le poti consuma in stare proaspata, bobita cu bobita sau sub forma de sirop sau suc.
4-5. Alunele si nucile
Prin continutul bogat de proteine, grasimi sanatoase si acizi grasi Omega 3, aceste fructe energizeaza organismul, are proprietati antiinflamatorii si ofera organismului colesterol bun. Ai grija insa! Consuma-le moderat, maximum 10 nuci sau 20 de alune pe zi.
6. Oua ecologice
Alege neaparat ouale ecologice pentru consum, deoarece te vei bucura de beneficiile acestui aliment. Delicioasele oua contin seleniu, care iti va intari imunitatea si te va proteja impotriva infectiilor si a riscului de aparitie a cancerului ovarian. Nu consuma insa mai mult de cinci oua pe saptamana.
7. Ciuperci
Cunoscute ca fiind un inlocuitor la carnii, ciupercile sunt mult mai usor digerabile decat carnea. Bogate in vitaminele din complexul B, B1, B2, B3, B6 si B12, dar si in potasiu, acid folic si zinc, ciupercile reprezinta un remediu excelent impotriva depresiei, asteniei de toamna si stresului. Ciupercile contribuie si la reglarea tensiunii arteriale sau la tratarea oboselii si epuizarii fizice.
8. Varza
Prin continutul bogat de vitamine, A, B, C si E, dar si de saruri minerale, magneziu, calciu, iod, cupru, mangan si sulf, varza asigura vitaminele si mineralele necesare organismului in sezonul rece. Un consum regulat de varza are efecte anticancerigene – cancer de stomac, esofag si colon. Varza este si un aliment care stimuleaza intestinul, previne constipatia si aciditatea gastrica, avand in acelasi timp si efect remineralizant si tonifiant, fapt pentru care este recomandat sa se consume in stare cruda.
9. Ridichi negre
Ridichea neagra, des intalnita pe tarabele pietelor toamna, este recunoscuta pentru proprietatile sale curative. Ridichile contin foarte multa vitamina C, care are rol important in prevenirea racelii. Consumul de ridiche neagra creste imunitatea organsimului si capacitatatea acestuia de a lupta impotriva infectiilor, avand un efect detoxifiant, mineralizant si tonic. Asadar, consumul de ridiche neagra, in salata sau sub forma de suc este recomandat mai ales in perioadele reci ale anului, cand organismul este predispus gripei si racelii.
10. Sfecla rosie
Sfecla rosie se numara printre legumele care te ajuta sa-ti mentii sanatatea organismului in sezonul de toamna. Fiind foarte bogata in substante nutritive, sfecla rosie protejeaza organismul de infectiile virale. Complexul de vitamine pe care-l contine aceasta leguma ajuta la combaterea anemiei, avand si capacitatea de a stopa multiplicarea celulelor canceroase din sange, oprind astfel cresterea tumorilor. Atentie insa! Pentru ca este bogata in zahar, sfecla rosie este interzisa cu desavarsire diabeticilor.

Bolocan Ovidiu-Cristian

Bolocan Ovidiu-Cristian este autorul acestui blog. Il puteti gasi si urmari pe Twitter si Facebook.
Comments are closed.