Corporatiuni. Cum lucrul pentru un sef toxic te poate face si pe tine la fel

Ceea ce vedem tot mai frecvent in lumea profesionala de azi sunt managerii agresivi, violenti verbal (chiar si fizic) cu angajatii, care persecuta, care nu au deloc inteligenta emotionala. A lucra pentru un astfel de manager e sinonim cu a fi in pericol sa-ti pierzi sanatatea psihica. Iata cum se comporta un sef toxic.

Prefera sa-si arate autoritatea, sa fie ascultati cu orice pret, sa ii supuna pe ceilalti si ceilalti sa faca ceea ce li se spune chiar daca e incorect.
Sunt oameni care rareori (spre deloc) admit ca gresesc. Acesti manageri angajeaza sau promoveaza subalterni nu pentru competenta lor ci pentru supunere.

Sefii toxici sunt oameni agresivi sau au tactici vizibile de eschivare. Cand trebuie sa fie raspunzatori de ceva, prefera sa se eschiveze, sa se retraga de la responsabilitate, trimit alti oameni ca sa fie carne de tun.

,,Am un sef care nu stie ce face. E numit politic si stim cu totii ce fel de oameni sunt numiti politic. Si, desi e un idiot care mai bine ar sta acasa, vine la birou si isi terorizeaza angajatii.

Insa, daca e vreo inspectie de la Minister, ma trimite pe mine sa vorbesc cu inspectorii, ca doar eu am luat decizia X sau Y. El pretexteaza ca il doare ceva, sau ii naste nevasta. Da, da, chiar a zis asa ceva…”
Acesta e genul de comportament iresponsabil care face dintr-un angajat un kamikaze. Pentru un astfel de manager toxic, angajatii sunt priviti ca niste pioni fara mult spatiu de manevra, ce pot fi dati afara oricand.

Stresul domneste, nu exista feedback pozitiv, birocratia e obositoare, e nevoie de 100 de semnaturi ca sa se faca ceva, se pune accent pe profit dar profitul nu apare intr-o companie unde oamenii sunt mereu demotivati, se perinda in acelasi post mai multi oameni timp de un an si nu ramane nici unul…

Frica, paranoia, barfa si zvonurile sunt la ordinea zilei in companiile unde conduce un astfel de sef, oamenii astfel compenseaza lipsa de informatie, de comunicare. Ideea este ca aceste comportamente ,,de sus” se raspandesc ca un virus la toti cei din firma.

La fel cum comportamentele bune ale unui manager de top, incurajarea, controlul lasat angajatului si incurajarea creativitatii de pilda, sunt contagioase si se vad si la middle manageri, la fel ce rele se raspandesc precum gripa.

Jean Lipman Blumen este autorul cartii The Allure of Toxic Leaders, o carte ce descrie felul cum sefii toxici fac rau angajatilor si organizatiilor.

Ei submineaza, marginalizeaza, demoralizeaza, reduc controlul angajatului asupra propriei activitati, il supravegheaza indeaproape. Acesti manageri slabi sunt cei care conduc prin frica.

Sunt cei care te invinuiesc pe tine pentru greseala lor, spunand ca nu ai inteles bine sau ai uitat (acest comportament se numeste in psihologie ,,gaslighting” – manipularea perceptiei celuilalt pentru a-l face sa se indoiasca de propriile senzatii, impresii, perceptii, uneori de propria sanatate psihica – si este un semn de abuz emotional).

Cei care lucreaza cu astfel de manageri raporteaza o satisfactie mult mai redusa la locul munca, isi urasc jobul, au simptome de depresie si motivatia lor de a mai face ceva este scazuta.

De obicei, aleg sa vina zilnic la serviciu unde merg in virtutea inertiei, cumva pe pilot automat, nu sunt prezenti, activi, nu creeaza, nu inoveaza. Simptomele de burnout sunt la ordinea zilei.

Munca pentru un manager toxic te poate molipsi si pe tine

La Manchester Business School s-a facut un studiu ce arata cum munca pentru un incompetent obraznic si dur poate sa afecteze comportamentul celor de mai jos. Noi stim deja ca abuzul atrage abuzul (copiii abuzati deseori ajung abuzatori).

Cu alte cuvinte, comportamentul toxic de la locul de munca poate sa actioneze ca un virus ce infecteaza un grup uman si-l face sa nu mai fie functional.

Rezultatul este un cerc vicios: esti abuzat, vei abuza la randul tau, pentru ca frustrarea si faptul ca ai fost nedreptatit te face sa te razbuni pe cine nu trebuie: pe cei din jur, pe colegi, adesea pe familia de acasa, care nu are nicio vina.

Crystal Farh, de la Michigan State’s College of Business, si Zhijun Chen de la Universitatea din Western Australia au studiat felul cum grupurile sociale sunt afectate de superiorii abuzivi.

Ceea ce au descoperit ele este de natura sa ne sperie: oamenii persecutati devin persecutori. Devin reci, duri, nepoliticosi si sarcastici cu cei din jur, cu ceilalti membri ai echipelor, lucru foarte coroziv pentru echipe.

Oamenii nu se mai ajuta intre ei, nu-si mai vorbesc pe ton prietenos, ba chiar se gandesc sa plece.

Ce se poate face?

Nu foarte multe, dar tot se poate face ceva. Oamenii cred (fals) ca acel loc de munca este ultimul lor refugiu si ca nu vor gasi altceva. Sigur ca pe o piata a muncii atat de dificila cum e Romania, impresia lor are ceva adevar.

Dar nici sanatatea psihica nu trebuie pusa in pericol. Cei care au parte zilnic de toxicitatea unui sef au simptome de depresie evidente.

În primul rând, evita-ti seful toxic.

Daca comportamentul sau este sa te acuze ca nu ai inteles, ia notite, repeta-i ceea ce chiar el a spus. Tine socoteala acestor derapaje si la o eventuala confruntare, expune-i-le.

Evita sa fii la randul tau un abuzator. Nu copia comportamentul celui atat de detestabil.

sef toxic

Fa-ti treaba bine.

Evita-i pe cei care se comporta la fel ca el sau atrage-le atentia ca il copiaza.

Poti, daca ai cui, sa faci raport cu privire la comportamentul defectuos al acestuia unui superior. E dreptul tau sa te aperi.

Daca nimic nu merge, pleaca si gaseste altceva de munca. Sanatatea psihica e mai importanta.

Bolocan Ovidiu-Cristian

Bolocan Ovidiu-Cristian este autorul acestui blog. Il puteti gasi si urmari pe Twitter si Facebook.

,

Comments are closed.