Crinone – ce este si cum se utilizeaza

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect dand click aici inainte de a incepe sa luati acest medicament deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.

1. Ce este CRINONE si pentru ce se utilizeaza

Numele complet al acestui medicament este Crinone 80 mg/g gel vaginal. In acest prospect este folosit numele scurt Crinone. Crinone contine un hormon numit progesteron. Cand gelul este introdus in vaginul dumneavoastra, progesteronul este eliminat incet in sange pe durata zilei.

Crinone este utilizat pentru a va da un plus de progesteron cand sunteti supusa unei tehnici de reproducere asistata. Aceasta va va ajuta sa ramaneti insarcinata.Vi se poate recomanda sa continuati utilizarea de Crinone pentru a sprijini noua dumneavoastra sarcina.

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati CRINONE

Nu utilizati CRINONE:

– daca sunteti alergica la progesteron sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6)

– daca aveti sangerari vaginale neobisnuite

– daca suferiti de porfirie (incapacitatea mostenita din familie de a descompune in sangele dumneavoastra anumite substante (porfirine))

– daca aveti sau banuiti ca aveti cancer de san sau cancer al aparatului genital – daca ati avut vreodata un cheag de sange din cauza inflamarii venoase

(tromboflebita), un vas de sange blocat (boala tromboembolica) sau un accident

vascular cerebral

– daca sunteti insarcinata si copilul a murit in uter (avort nefinalizat).

 

In cazul in care va aflati intr-unul din cazurile mentionate mai sus, nu utilizati Crinone. Daca nu sunteti sigura, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul inainte de a utiliza acest medicament.

 

Atentionari si precautii

Adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a utiliza acest medicament daca vi se aplica vreuna dintre situatiile de mai jos. Medicul dumneavoastra va dori sa va monitorizeze mai atent pe durata tratamentului.

– daca aveti probleme cu ficatul sau rinichii

– daca aveti probleme cu inima sau diabet

– daca aveti astm bronsic

– daca aveti epilepsie sau aveti des migrene

– daca ati avut vreodata depresie

Adresati-va medicului dumneavoastra daca aveti vreo sangerare neasteptata, astfel incat acesta sa investigheze cauza acestei sangerari.

 

Copii si adolescenti

Crinone nu se utilizeaza la copii si adolescenti.

Teste si examinari

Este necesara o examinare inainte de a utiliza acest medicament si, deseori, pe durata tratamentului. In particular:

Inainte de utilizarea acestui medicament medicul dumneavoastra va va face un test Papanicolau si va va verifica sanii si regiunea pelvina.

Pe durata tratamentului, medicul dumneavoastra va verifica orice fel de problema ar putea aparea la nivelul uterului dumneavoastra, cum ar fi ingrosarea mucoasei care captuseste uterul (hiperplazie endometriala). De asemenea, va verifica orice semn de aparitie a cheagurilor de sange in sangele dumneavoastra.

 

CRINONE impreuna cu alte medicamente

Nu utilizati Crinone impreuna cu oricare alte medicamente care se aplica in vagin.

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, sau ati utilizat recent orice alte medicamente, inclusiv cele eliberate fara prescriptie medicala.

 

Sarcina si alaptarea

Crinone este indicat pentru utilizare pe parcursul tehnicilor de reproducere asistata.

Vi se poate recomanda sa continuati utilizarea de Crinone pentru a sprijini noua dumneavoastra sarcina.

Nu este recomandata utilizarea Crinone pe durata alaptarii.

 

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Va puteti simti foarte obosita pe durata tratamentului cu Crinone. Daca se intampla acest lucru, nu conduceti vehicule ?i nu folositi utilaje. Consumul de alcool poate accentua aceasta senzatie de oboseala.

Crinone contine acid sorbic

Acesta poate provoca reactii adverse locale la nivelul pielii (de exemplu dermatita de contact). Aceste reactii de la nivelul pielii pot aparea la nivelul penisului partenerului, daca aveti contact sexual in timp ce utilizati Crinone. Aceasta poate fi prevenita prin folosirea prezervativului.

 

3. Cum sa utilizati CRINONE

Utilizati intotdeauna Crinone exact a?a cum v-a spus medicul dumneavoastra. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigura.

Cat sa utilizati Incepand cu ziua in care s-a facut transferul embrionului, introduceti continutul unui aplicator Crinone in vaginul dumneavoastra, in fiecare zi, preferabil dimineata. Din momentul in care testele efectuate confirma ca sunteti insarcinata, vi se poate cere sa utilizati in continuare

Crinone pentru a ajuta noua dumneavoastra sarcina pe o durata totala de 30 de zile.

Aplicatorul este conceput astfel incat sa elibereze o cantitate exacta de gel (1,125 g, care contin 90 mg progesteron). Este de asteptat ca o mica cantitate de gel sa ramana in aplicator.

Aceasta cantitate poate fi aruncata, din moment ce ati primit deja cantitatea totala de medicament de care aveti nevoie.

 

Cum sa utilizati Crinone

Acest medicament se va administra numai pe cale vaginala, utilizand aplicatorul disponibil in ambalaj.

Inainte de utilizarea aplicatorului, va rugam sa cititi toate instructiunile de mai jos.

Cum arata aplicatorul dumneavoastra

1. rezervor

2. parte tesita a capatului gros

3. capat gros

4. capat subtire

5. capac

 

Pregatirea aplicatorul pentru utilizare

Prindeti capatul gros al aplicatorului intre degetul mare si cel aratator. Indreptati in jos capatul subtire al aplicatorului si agitati astfel incat tot gelul sa se stranga spre capatul subtire al aplicatorului.

Deschiderea aplicatorului

Prindeti aplicatorul de partea tesita a capatului gros. Rasuciti si indepartati capacul de la capatul subtire. Pentru a impiedica curgerea gelului din aplicator inainte de utilizare, nu apasati rezervorul de la capatul gros in aceasta etapa.

Inserarea aplicatorului

Aplecati-va pe spate sau asezati-va in pozitie culcata cu genunchii usor indoiti si departati.

Introduceti cu atentie aplicatorul adanc in vagin, pana ce mana dumneavoastra va atinge corpul.

Apasati ferm rezervorul de la capatul gros pentru a elibera gelul din aplicator in vaginul dumneavoastra.

Dupa utilizarea aplicatorului

Aruncati aplicatorul, inclusiv cantitatea mica de gel ramasa in el. Utilizati fiecare aplicator o singura data.

Crinone gel poate ramane in vaginul dumneavoastra pentru cateva zile. In acest interval de timp, se poate sa aveti o secretie vaginala de culoare bej maroniu sau o secretie alba opaca.

Aceasta nu trebuie sa va ingrijoreze.

 

Daca utilizati mai mult CRINONE decat trebuie

Este putin probabil sa utilizati prea mult din acest medicament, atata timp cat fiecare aplicator contine cantitatea necesara.

Daca uitati sa utilizati CRINONE

Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata. Daca uitati sa utilizati Crinone intr-o zi, va rugam sa continuati ca de obicei, cu o singura doza in ziua urmatoare.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 

4. Reactii adverse posibile ale medicamentului Crinone

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Reactii alergice

Daca observati orice reactie alergica, intrerupeti administrarea Crinone si adresati-va imediat medicului dumneavoastra. De exemplu, poate sa apara o eruptie trecatoare pe piele. Nu se cunoaste cat de frecventa este aceasta reactie adversa.

Alte reactii adverse

Frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane):

– durere de cap

– senzatie de oboseala puternica

– crampe stomacale sau intestinale

– sensibilitate a sanilor.

Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane) pana la foarte rare (pot afecta pana la 1 din 10000 persoane):

– sangerari usoare intermenstruale

– iritare sau alte reactii u?oare in interiorul sau in jurul vaginului.

Va rugam sa retineti:

Crinone gel poate ramane in vaginul dumneavoastra pentru cateva zile. In acest interval de timp, se poate sa aveti o secretie vaginala de culoare bej maroniu sau o secretie alba opaca.

Aceasta secretie poate sa produca iritatie, durere sau inflamare a vaginului, dar nu trebuie sa va ingrijoreze.

 

Bolocan Ovidiu-Cristian

Bolocan Ovidiu-Cristian este autorul acestui blog. Il puteti gasi si urmari pe Twitter si Facebook.

,

Comments are closed.