Cum aflam valorile normale ale glicemiei din deget

Glicemia reprezinta o componenta esentiala pentru o buna stare de sanatate, precum si pentru identificarea unei afectiuni tot mai des intalnite, anume diabetul. Care sunt valorile considerate normale pentru glicemie, cum trebuie aceasta masurata alaturi de alte informatii importante aflati in articolul urmator.

Din acest articol veti invata urmatoarele:

» Informatii despre valorile normale ale glicemiei
» Niveluri recomandate ale glicemiei pe categorii de persoane
» Cum se masoara nivelul de glicemie
» Importanta unui nivel normal al glicemiei

Informatii despre valorile normale ale glicemiei

Cantitatea de glucoza (un tip de zahar masurat in mg/dL) din fluxul sanguin se modifica pe durata zilei si a noptii, fiind influentata de o serie de stimuli si mecanisme (aspect important pentru homeostaza metabolica). De asemenea, nivelurile glicemei depind de cand, ce si cat de mult mancati, dar si de efectuarea sau nu a exercitiilor fizice in prealabil. Nivelurile recomandate sau considerate normale dispun de un grad diferit de interpretare pentru fiecare persoana in parte si trebuie discutate in detaliu cu medicul specialist.

In principiu, un nivel normal al glicemiei a jeun (fara niciun fel de aliment timp de 8 ore) se incadreaza intre 70 si 99 mg/dL. Un nivel normal al glicemiei la un interval de 2 ore dupa masa trebuie sa fie mai mic de 140 mg/dL.

Majoritatea persoanelor cunosc faptul ca un nivel mare al glicemiei presupune existenta diabetului. Insa pentru un diagnostic cert al afectiunii se impune prezenta uneia dintre urmatoarele: doua teste consecutive ale glicemiei egale sau mai mari de 126 mg/dL, orice test al glicemiei care depaseste 200 mg/dL, un test HbA1c (hemoglobina glicozilata) care este egal sau mai mare de 6.5% (ofera o medie pe 3 luni a glicemiilor), un test de toleranta la glucoza cu orice valoare care excede 200 mg/dL.

 

Niveluri recomandate ale glicemiei pe categorii de persoane

Institutul National pentru Excelenta Clinica a oferit cateva repere pentru adultii ce sufera de diabet tip 1, diabet tip 2 si copii cu diabet tip 1. Valorile urmatoare nu trebuie insa sa se constituie intr-un indrumar absolut, putand diferi de la un caz la altul. Astfel, o persoana non-diabetica trebuie sa aiba glicemia preprandiala (inainte de masa) in intervalul 4.0-5.9 mmol/L si la cel putin 90 minute dupa masa sub 7.8 mmol/L, persoanele cu diabet tip 2 trebuie sa aiba glicemia preprandiala in intervalul 4-7 mmol/L si cea dupa masa sub 8.5 mmol/L, persoanele cu diabet 1 (inclusiv copiii) trebuie sa aiba glicemia preprandiala 4-7 mmoL/L si cea de dupa masa 5-9 mmol/L.

In ceea ce priveste copiii, nivelul glicemiei trebuie sa se incadreze in urmatoarele valori: pentru cei cu varsta de pana la 6 ani glicemia a jeun trebuie sa fie intre 100 mg/dL (5.5 mmol/L) si 180 mg/dL (10 mmol/L), iar glicemia inainte de somn intre 110 mg/dL (6.1 mmol/L) si 200 mg/dL (11.1 mmol/L), iar pentru copiii cu varsta intre 6-12 ani, glicemia a jeun trebuie sa se incadreze intre 90 mg/dL (5 mmol/L) si 180 mg/dL (10 mmol/L), iar glicemia inainte de somn intre 100 mg/dL (5.5 mmol/L) si 180 mg/dL (10 mmol/L). Copiii cu varsta 13-19 ani trebuie sa aiba glicemia raportata la valorile specifice adultilor.

Cum se masoara nivelul de glicemie

Glicemia poate fi verificata extrem de simplu, folosind un test de glucoza din plasma efectuat aletoriu care nu necesita vreo pregatire prealabila si este folosit in diagnosticul diabetului de tip 1; nivelul normal al glicemiei variaza in functie de cand si cat de mult ati mancat la ultima masa, in general fiind vorba despre 80-120 mg/dL (4.4-6.6 mmol/L) inainte de mese sau la trezire si 100-140 mg/dL (5.5-7.7 mmol/L) la culcare. Apoi, exista testul glicemiei a jeun care este realizat la un interval de cel putin 8 ore fara mancare (din acest motiv se efectueaza de obicei dimineata; un nivel normal este considerat unul mai mic sau egal cu 100 milligrame per decilitru (mg/dL) (5.6 millimoli per litru sau mmol/L). Mai exista si posibilitatea efectuarii unui test de toleranta la glucoza administrata orala ce implica initial prelevarea unei mostre de sange si apoi consumul unei bauturi dulci care contine o cantitate de 75 g de glucoza; apoi trebuie sa ramaneti in repaus timp de 2 ore cand este din nou prelevata o mostra de sange. Nu in ultimul rand, exista testul HbA1c (hemoglobina glicozilata) pentru diagnosticarea diabetului; acesta nu masoara in mod direct nivelul glicemiei, insa rezultatul sau este influentat de cat de ridicate/scazute tind sa fie nivelele glicemiei pe o perioada de 2-3 luni (pentru acest test un rezultat normal este considerat sub 42 mmol/mol, prediabet 42-47 mmol/mol, iar diabet 48 mol/mol).

cum se masoara nivelul de glicemie tabel

Rezultatele glicemiei a jeun, cea mai des utilizata metoda, sunt gata in decurs de 1-2 ore. Trebuie subliniat faptul ca nivelul glicemiei dintr-o mostra de sange prelevata din vena (valoare a plasmei sanguine) poate diferi putin de cea verificata cu un glucometru (este prelevat doar putin sange din deget). De asemenea, rezultatele pot varia de la un laborator la altul, precum si intervalul de referinta (pragul minim si cel maxim intre care trebuie sa se incadreze glicemia). Nu in cele din urma, medicul este cel in masura sa interpreteze rezultatele tinand cont de starea voastra de sanatate, precum si de alti factori. Asadar o valoare care nu se incadreza in intervalul considerat normal poate sa nu indice niciun fel de problema in cazul vostru.

Importanta unui nivel normal al glicemiei

Este important sa mentineti valorile glicemiei in normal pe cat de mult posibil deoarece niveluri prea mari pentru perioade lungi de timp cresc riscul aparitiei unor complicatii ale diabetului. Aceste complicatii includ printre altele: boli ale rinichilor, ale nervilor, ale retinei, ale inimii, accident vascular cerebral. O mare parte dintre aceste afectiuni pot fi prevenite prin mici modificari ale stilului de viata.

O testare regulata a glicemiei si monitorizarea acesteia in cazul in care nu se incadreaza in valori normale este necesara pentru a va mentine informati cu privire la evolutia starii de sanatate. De asemenea, este extrem de importanta si cu privire la modul de gestionare al diabetului, in cazul in care suferiti de aceasta afectiune.

Distribuie si tu mai departe acest articol pentru a informa cat mai multa lume. Multumesc!

Bolocan Ovidiu-Cristian

Bolocan Ovidiu-Cristian este autorul acestui blog. Il puteti gasi si urmari pe Twitter si Facebook.

, ,

Comments are closed.