Cand este vorba de verbul a continua, pot interveni unele greseli in ortografierea si pronuntia acestuia, explicabile fie prin faptul ca anumite forme flexionare (forme pe care cuvantul le ia in functie de categoriile gramaticale specifice) s-au mai schimbat de-a lungul timpului, conform DOOM (Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane), sub « presiunea » limbii vorbite, fie prin necunoasterea unor norme lingvistice.Limba romana
Astfel, spre deosebire de editiile mai vechi ale DOOM-ului, in care se indica pentru modul indicativ, timpul prezent, persoana intai, singular, forma eu continuu, cea mai recenta editie a dictionarului consemneaza, ca singura forma acceptata, eu continui.
Deci, la indicativ prezent, verbul a continua se conjuga astfel : eu continui, tu continui, el/ ea continua, noi continuam, voi continuati, ei/ ele continua.
De asemenea, la modul conjunctiv, timpul prezent, verbul se va conjuga corect in felul urmator : eu sa continui, tu sa continui, el/ ea sa continue, noi sa continuam, voi sa continuati, ei/ele sa continue. Atentie, prin urmare, si la persoanele a treia, singular si plural, la care verbul se ortografiaza corect cu – e (nu cu –ie) – el/ ei sa continue.
Pe de alta parte, adjectivul continuu se va scrie corect cu doi –u si se va acorda, ca orice adjectiv variabil, in gen si numar, cu substantivul pe care il determina : (curent) continuu, (miscare) continua, (curenti) continui, (miscari) continue.
Conform DOOM, in continuu (scris in doua cuvinte) si incontinuu (scris intr-un cuvant) sunt ambele corecte, dar cu valori morfologice diferite. In continuu este o structura formata din prepozitie si adjectiv si poate sa apara in contexte precum : Am constatat ca el este in continuu progres. Incontinuu are valoare adverbiala (determina un verb), ca in exemplul : Vorbeste incontinuu.
Mai putin cunoscut si utilizat este substantivul continuum (scris corect cu doi –u), folosit cu sensuri specializate pentru domeniul matematicii, al filozofiei, care inseamna sir neintrerupt, realitate perceputa ca un tot etc. Expresia continuum spatio-temporal, potrivit DEX, defineste un sistem cu o coordonata temporala si trei spatiale, care permite localizarea oricarui obiect fizic sau eveniment.
Comments are closed.