Cum este corect – non stop, nonstop sau non-stop?

Structura din titlul articolului, cu valoare adjectivala sau adverbiala, este frecvent utilizata, mai ales o putem vedea afisata cand se precizeaza cum functioneaza un magazin, o benzinarie etc. sau in orice alta situatie cand este vorba de servicii catre populatie. Lasand deoparte nonsensurile de felul celui pe care l-am gasit pe un site al unei firme de curierat rapid, in care se preciza ca firma respectiva are “puncte judetene deschise NON STOP, de luni pana sambata la ora 16” (prioripost.ro), intrebarea este cum se scrie corect – non stop, nonstop sau non-stop?

cum se scrie bine

Deruta ar fi si mai mare daca cineva ar citi, din intamplare, de exemplu, opinia unei autoare de articole despre forme corecte/incorecte in limba romana, care afirma categoric: “Ce ma enerveaza serios insa, este faptul ca lumea il desparte pe non de restul cuvantului. Saracul. Am cautat pe Google nonstop, iar el ma intreaba daca am vrut sa scriu non stop. Esti tampit? Nu, nu am vrut sa scriu non stop. Imi merge bine space-ul. Nici non-stop n-am vrut sa scriu. Am vrut sa scriu legat ca sunt smechera. Asa scriu eu, legat: nonstop, nonconformism, nonvaloare, nonsalanta, nonculoare, nonexistenta, nonsens, nonmaterie, nonformal, nonfictional, nondiscriminare, nonfigurativ, nonprofit si nu mai stiu acum. Pentru ca asa se scriu ele in limba noastra cea dulce, legat!”(ioanamiroiu.wordpress.com).

Este adevarat ca in DEX, editia 1998 (Dictionarul explicativ al limbii romane), este consemnata forma nonstop (intr-un cuvant), cu explicatia: (Care este) fara intrerupere; continuu. – Din engl., fr. non-stop.

In schimb, DOOM (Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane), editia 2005, consemneaza ca singura forma corecta non-stop (cu cratima). In astfel de cazuri, se respecta precizarea din DOOM, editia cea mai recenta, in care optiunea pentru varianta cu cratima se explica si prin faptul ca este corecta respectarea ortografiei din limba din care a fost imprumutat cuvantul (in cazul acesta, franceza, engleza), mai ales ca non-stop a devenit un termen international.

Bolocan Ovidiu-Cristian

Bolocan Ovidiu-Cristian este autorul acestui blog. Il puteti gasi si urmari pe Twitter si Facebook.

, , ,

Comments are closed.