Cum este corect – paparazzo/paparazzi?

Intrebarea din titlul articolului – Cum este corect – paparazzo/paparazzi? – a fost generata de faptul ca, frecvent, in mass-media, se pot citi/auzi formulari de felul acesta: Actrita X si prietena ei “au observat ca un paparazzi nu renunta sa…” (perfecte.ro), “Cea mai recenta statuie instalata in centrul vechi este un paparazzi…” destepti.ro, “Spiderman a fost vazut in oras, iar tu esti singurul paparazzi care are camera…” (ejocuri.ro) etc.

Trebuie stiut ca acest substantiv, mentionat in titlu, care se refera la un fotograf insistent, care urmareste sa surprinda cu orice pret imagini insolite, compromitatoare ale unor personalitati publice, celebritati etc. (DEX), este un imprumut relativ recent, din limba italiana, care este consemnat deja in dictionarele romanesti, cu grafia din limba de provenienta (se scrie cu doi de z, nu cu t), asa cum a patruns, de altfel, in nenumarate alte limbi, putand fi considerat un termen international.

paparazi

Forma corecta de singular este paparazzo (pronuntat paparato), iar forma de plural nearticulat paparazzi (pronuntat paparati), articulat paparazzii. Se va scrie/spune corect, asadar: Un paparazzo devenise extrem de insistent/Niste paparazzi au fost mereu pe urmele actorului X/Paparazzii nu au renuntat pana nu au realizat fotografiile dorite etc.

Putini stiu, probabil, ca substantivul comun paparazzo, in italiana, provine dintr-un nume propriu, cel al lui Coriolano Paparazzo, personaj din romanul scriitorului englez George Gissing, “By the Ionian Sea” (1901), tradus in italiana cu titlul “Sulla riva dello Ionio”, in 1957. Din intamplare, regizorul Federico Fellini, in vremea in care pregatea filmul La dolce vita (lansat in 1960), a citit cartea lui George Gissing, i-a placut numele personajului – Paparazzo – pentru ca avea o sonoritate aparte si i l-a dat unuia dintre personajele din film, un fotograf insistent. Cum filmul a avut mare succes, ulterior, cuvantul paparazzo a devenit foarte repede substantiv comun, denumind, in limbajul curent, fotograful-reporter indiscret, dornic de a imortaliza picanterii din viata diverselor personalitati.

Bolocan Ovidiu-Cristian

Bolocan Ovidiu-Cristian este autorul acestui blog. Il puteti gasi si urmari pe Twitter si Facebook.

, , ,

Comments are closed.