Fiecare manager isi doreste sa aiba angajati competenti, care sa stie exact cum sa isi faca treaba, fara ca cineva sa stea permanent cu ochii pe ei. Insa pentru a se dezvolta orice firma are nevoie sa faca angajari noi si sa creasca alaturi de ei. De aceea, angajatii noi trebuie extrem de bine intregrati intr-o echipa deja formata.
Cu toate ca asteptarile de la un angajat nou pot fi destul de ridicate, pentru ca acesta sa se integreze rapid trebuie sa fie urmati niste pasi de catre angajator.
Care sunt cele mai rapide modalitati prin care pot fi integrati angajatii noi?
Presupunand ca vrei sa faci angajari noi si iti doresti ca viitori tai angajati sa se integreze extrem de repede, iata ce pasi ar trebui sa urmezi:
· In primul rand, pentru a se integra cat mai repede, noului angajat trebuie sa ii prezinti responsabilitatile pe care o sa le aiba si sa ii delegi o persoana care sa se ocupe de el. De ce? Pentru ca numai asa va intelege unde face bine, unde greseste si ce poate face pentru a-si imbunatati performantele. De altfel, in functie de domeniul in care activeaza firma ta, ar fi bine sa te asiguri ca il trimiti la un curs de formare profesionala. De exemplu, daca vrei ca noul tau angajat sa se ocupe de gestionarea documentelor, astfel incat sa elimini tot haosul care se creeaza in companie din cauza actelor, atunci trebuie sa ai in vedere un curs de arhivar de la Stefadina, pentru ca in cadrul acestuia, el va reusi sa invete tot procesul si legislatia in vigoare cu privire la arhivarea documentelor, precum si principiile pe care trebuie sa le respecte astfel incat arhiva sa fie aranjata corespunzator.
· Stabileste un plan de cariera cu acestia inca de la inceput. Oamenii se simt mult mai atrasi de locurile de munca unde li se propune ceva pe termen lung, de stabilitate. De altfel, comunicarea este vitala. Feedback-ul tau permanent il va ajuta extrem de mult pe noul angajat sa se integreze si sa isi formeze un simt al apartenentei la echipa. Sunt si foarte multi factori externi care ii pot usura integrarea, iar un rol important il au colegii. Trebuie sa te asiguri ca este primit bine in echipa si ca nu este considerat un intrus. De asemenea, este ideal ca acestia sa ii ofere indrumare ori de cate ori va avea nevoie.
· Un alt aspect esential de care sa tii cont este ca un angajat nou se va simti intodeauna mai stingherit in fata celorlalti, asa ca ar fi bine ca observatiile pe care i le faci sa nu fie in public. De aceea, incearca sa ai intalniri fata in fata cu acesta in care sa ii explici de ce si unde greseste. Daca vei avea o astfel de atitudine, atat tu, cat si angajatul tau veti avea numai de castigati. Atlfel, risti sa capeti o reputatie nu tocmai buna, iar angajatul nu o sa stea prea mult in compania ta.
· Prezinta-i inca de la inceput departamentele cu care o sa colaboreze pentru a intelege cat mai bine rolul sau in firma. Uneori, angajatii se simt mult mai bine cand stiu in fata cui raspund. De altfel, trebuie sa il prezinti tuturor celoralti angajati inca din prima zi, pentru ca el sa mai scape din timiditatea care isi pune amprenta pe orice angajat la inceput.
· Asigura-te ca face totul pentru a-si depasi limitele si ca il incurajezi. Foarte multi oameni noi au idei pe care insa nu si le expun, mai ales daca nu sunt incurajati. Presupunand ca iti doresti oameni dedicati si competenti, cel mai bine este ca acestia sa se afle intr-o continua dezvoltare in cadrul companiei.
· Implica-te foarte mult pentru a afla cum se simte noul angajat in compania ta. Este foarte important sa ai si tu feedback de la acesta despre cum i se par atributiile sale, despre cum se simte la locul de munca. Numai asa vei avea ocazia sa imbunatatesti anumite aspecte si sa te asiguri de o colaborare pe termen lung, benefica de ambele parti.
Prin urmare, daca vrei ca firma ta sa cunoasca o crestere spectaculoasa trebuie sa te gandesti la recrutarea unor oameni noi care sa ii ajute pe cei vechi sa faca fata responsabilitatilor pe care le au. Numai asa responsabilitatile vor fi delegate si vei reusi sa cresi o echipa. Trebuie insa sa tii cont de cateva modalitati prin care angajatii noi se pot integra mai rapid in companie. Astfel, este necesar ca un angajat nou sa beneficieze de training, de un plan de cariera pe termen mediu sau lung pentru a vedea interesul tau pentru colaborarea voastra, de feedback. Conteaza extrem de mult comunicarea pe care o vei avea cu acesta si modul in care el reuseste sa se integreze in cadrul echipei deja formate. Incearca sa nu il faci sa se simta prost in fata colegilor mai vechi, iar toate criticile aduse sa fie constructive.
Comments are closed.