Cum recunoastem chisturile ovariene si cum ne ajuta Puregon 900 UI

Semnele si simptomele chisturilor ovariene trebuie cunoscute pentru a indentifica mai usor prezenta acestor chisturi care se dezvolta la nivelul ovarului.

Ce sunt chisturile ovariene?

Chisturile ovariene iau nastere din foliculii ovarieni. Fiecare folicul ovarian (Puregon 900 UI este medicamentul cu rezultate excelente in dezvoltarea acestor foliculi; iata detalii AICI) se dezvolta, crecste treptat si formeaza in interiorul sau ovulul. Pe masura ce creste foliculul migreaza spre marginea ovarului. Sub influenta hormonilor sexuali, foliculul ajuns la maturitate se sparge la marginea ovarului si elimina ovulul care urmeaza a fi captat de trompele uterine. Apoi foliculul se transforma in corp galben, se umple cu grasime.

puregon 900

Exista situatii insa cand fie chistul folicular nu se sparge, ramanand chist, fie cand dupa spargere corpul galben se inchisteaza – chist luteal.

Chisturi ovariene: care sunt principalele semne si simptome?

Pentru a indentifica existenta chisturilor ovariene (prin ecografie abdominala inferioara) este necesar ca femeia sa se prezinte la medic, mai exact este necesar sa se ridice suspiciunea de patologie genitala. De aceea vom vorbi in articolul curent despre principalele semne si simptome care ar trebui sa va alarmeze si sa va trimita la doctor. De multe ori chisturile ovariene au o simptomatologie redusa, nespecifica, dar asocierea mai multor simptome ar trebui sa ridice semne de intrebare.

Chisturile ovariene pot evolua cu rupere (torsiune daca sunt mari) ceea ce reprezinta o mare urgenta medicala si de asemenea aceste chisturi pot sta la baza infectilitatii.

Semnele si simptomele chisturilor ovariene

  • Dureri menstruale

Menstruatia vine cu dureri mai frecvente si mai puternice decat in alte cazuri sau decat observi ca au alte femei. Astfel in saptamana dinaintea menstruatiei pot simti dureri in abdomenul inferios, in stanga sau in dreapta. De asemenea prima zi a menstruatiei poate fi foarte dureroasa, insotita si de alte simptome care sunt incluse in sindromul premenstrual sau in ceea ce numim dismenoree.

De asemenea cantitatea de sange eliminata la menstruatie poate sa fie mai mare sau mai mica, in tot cazul, modificarea cantitativa este evidenta pentru femeie.

  • Durere abdominala

Durerea capata caractere diferite si variabile. Poate fi intensa sau mai putin intensa, de obicei in partea inferioara a abdomenului, in stanga sau in dreapta. De multe ori cand apare la ovarul drept poate mima tabloul clinic al apendicitei.

Durerea poate dura de la ore la zile si intotdeauna trebuie sa va ridice o suspiciune.

Daca durerea este foarte puternica, mergeti de urgenta la medic, este posibil ca un chist torsionat sa se fi rupt.

  • Simptome similare cu cele de sarcina

Chisturile ovariene pot produce si simptome asemanatoare cu cele din sarcina: greata, voma, umflarea sanilor care devin sensibili si durerosi. Un test de sarcina sau chiar prezenta unei menstruatii normale cel putin doua luni pot confirma absenta sarcinii.

  • Amenoreea sau lipsa menstruatiei

Lipsa menstruatiei poate fi de asemenea un semn ca exista chisturi ovariene. In general la doua luni de intarziere a menstruatiei se recomanda cosnultul medicului de specialitate, dar inainte de acesta un test de sarcina daca este cazul.

  • Abdomen inferior sensibil

Daca abdomenul inferior devine sensibil, dureros la palpare, atunci trebuie sa va prezentati la medic. Sunt mai multe cauza care dau abdomen dureros.

  • Modificari hormonale

Unele modificari hormonale devin evidente si pot fi insotite de chistri ovariene. Printre acestea se numara: ingrosarea vocii, dezvoltarea pilozitatii excesive (par nedorit si in locuri unde nu aparuse la normal), caderea parului in special in zona parietala (cheliere) etc.

Consultul anual la medicul ginecolog va poate scapa de multe probleme.

Bolocan Ovidiu-Cristian

Bolocan Ovidiu-Cristian este autorul acestui blog. Il puteti gasi si urmari pe Twitter si Facebook.
Comments are closed.