Cum sa circulati cu masina in conditii meteo nefavorabile. Care este viteza legala cu care puteti circula cand ceata reduce vizibilitatea sub 100 de metri

Politistii rutieri le reamintesc conducatorilor auto ca in conditiile unui carosabil umed sa adopte o maniera calma de pilotare, evitand bruscarea comenzilor vehiculului. De asemenea, este absolut necesar sa ruleze cu viteza redusa, adaptata permanent conditiilor de drum si sa efectueze fiecare manevra numai dupa o temeinica asigurare.

In situatia in care vizibilitatea in oglinzile autovehiculului este redusa din cauza stropilor de ploaie sau fulgilor de zapada, folosirea luminilor de catre ceilalti soferi reduce riscul producerii unor accidente cauzate de neasigurarea la schimbarea directiei de mers.

De aceea, politistii braileni recomanda ca luminile de intalnire ale autovehiculelor sa fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care exista obligativitatea instituita prin lege. Atentie deosebita  necesita si sistemul de ventilatie-dezaburire a parbrizului si lunetei masinii, care trebuie sa functioneze impecabil.

Un alt fenomen cu care soferii se pot confrunta in aceste zile este ceata. Oamenii reamintesc faptul ca toti conducatorii auto sunt obligati prin lege ca in asemenea conditii sa utilizeze luminile de intalnire si de ceata (daca prin constructie autovehiculul este prevazut si cu proiectoare de ceata).

Politistii precizeaza ca obligatia conducatorilor de vehicule este  sa circule cu o viteza care sa nu depaseasca 30 de km/h in localitati sau 50 de km/h in afara localitatilor, cand ceata reduce vizibilitatea sub 100 de metri.

Aceasta viteza permite oprirea in conditii de siguranta, atunci cand apare o situatie de pericol. De asemenea, pentru un plus de siguranta, se impune si marirea distantei in mers intre vehicule. Si pietonilor li se recomanda sa-si sporeasca atentia, sa evite pe cat posibil folosirea partii carosabile, mai ales dupa lasarea intunericului si in conditii de vizibilitate redusa, si sa se asigure temeinic inaintea traversarii drumurilor.

Bolocan Ovidiu-Cristian

Bolocan Ovidiu-Cristian este autorul acestui blog. Il puteti gasi si urmari pe Twitter si Facebook.

, ,

Comments are closed.