Dezinfectantul Cloramina T si influenta lui in domeniul DDD

Dezinfectantul Cloramina T este unul dintre cei mai cunoscuti, apreciati si folositi dezinfectanti de pe piata de produse folosite in actiunile DDD (deratizare, dezinfectie, dezinsectie). Acest dezinfectant pudra bazat pe clor activ omoara bacteriile, nu le lasa nicio sansa de supravietuire. Este concentrat, tocmai de aceea trebuie diluat cu apa, deci nu este ready-to-use.

Cloramina T este pudra care se foloseste in actiunile DDD asupra foselor septice, asupra zonelor de preparare a furajelor animale si, daca tot vorbim de furaje, in zonele de preparare si depozitare a furajelor pentru pesti. De fapt, lumea piscicola chiar vehiculeaza Cloramina T pentru dezinfectiesi nu prea mai numeste niciun alt dezinfectant. Asa mare influenta sa aiba, oare?

Cloramina T este dezinfectantul de vanzare al magazinelor cu specific piscicol

Un singur exemplu merita mentionat: magazinul Dreamfish.ro, un magazin online cu solutii complete pentru zona de piscicultura, adica magazin cu furaje pentru  crap, pastrav si sturion, cu icre de pastrav, cu puiet de pastrav, cu aeratoare + bazine + hranitori + incubatoare, si cu medicamente (antibiotice si dezinfectanti).

De ce a fost incadrat dezinfectantul Cloramina T la medicamente? Pentru ca omoara bacteriile, este simplu. Iata, mai pe larg, ce face Cloramina T de vanzare pe site-urile care se adreseaza pescarilor si crescatorilor de pesti:

  • Curata absolut orice suprafata pe care se amesteca sau se depoziteaza furaje pentru pesti (furaje pline de substante organice), fara sa le atace in vreun fel; merge folosit pe orice suprafata deoarece nu le oxideaza
  • Actioneaza doar cu apa (adica se dilueaza si gata, nu se mai combina cu altceva; este suficient de puternic singur)
  • Pe ambalaje scrie ca microorganismele patogene sunt eliminate, la fel si virusii care pot circula si fungii care pot crea alergii sau alte probleme de sanatate pentru oameni
  • Elibereaza in urma actiunii 25% clor activ, asadar este foarte puternic chiar si diluat; clorul activ nu este pur si simplu clor, ci este un compus chimic cu continut de clor
  • Ca sa iesim din zona piscicola, se poate spune ca acest dezinfectant este utilizat si in zonele folosite in sanatatea publica si in industria alimentara; mai putin in zonele spitalicesti

Inca putin si se ajunge de la DDD la DCD (Deratizare, Cloramina T, Dezinsectie)

Bineinteles, acest lucru nu se va intampla, dar au mai fost cazuri de denumiri care au devenit substantive comune (precum xerox, dero si asa mai departe). Dar cum ar fi ca, macar in bransa celor din lumea piscicola sau din cea a acvaculturii, sa se inlocuiasca termenul  „dezinfectant” cu termenul „Cloramina T”? Este un exercitiu de imaginatie menit sa aduca in atentie eficienta acestei pudre in actiunea de dezinfectie.

Pudra Cloraminei T se prezinta in saci de 20-30 de kg sau in galeti, daca galetile au maxim 10 kg. Este bine ca pe ambalaj sunt trecute toate atentionarile, contraindicatiile si compusii respectivi, astfel incat cei care fac dezinfectie sa stie cum sa procedeze cu Cloramina T si sa o lase sa fie eficienta.

Bolocan Ovidiu-Cristian

Bolocan Ovidiu-Cristian este autorul acestui blog. Il puteti gasi si urmari pe Twitter si Facebook.

, , ,

Comments are closed.