Durerea de sold – primul semn de coxartroza

Coxartroza este o boala degenerativa intalnita des la persoanele de peste 60 de ani, dar care a inceput sa apara si la tineri. Care sunt cauzele acestei afectiuni si ce posibilitati terapeutice exista Coxartroza este o boala degenerativa intalnita des la persoanele de peste 60 de ani, dar care a inceput sa apara si la tineri. Care sunt cauzele acestei afectiuni si ce posibilitati terapeutice exista ne-a explicat dr. Mihai Paraschiv, medic primar ortoped in cadrul Spitalului de Urgenta „Bagdasar-Arseni” din Bucuresti. – Ce este coxartroza? – Este, popular spus, o forma de reumatism, o boala cronica si duce in timp la alterarea cartilajului articular. Coxatrozele pot fi primitive, aparute la persoanele de peste 60 de ani pe fondul unor afectiuni ale altor articulatii sau secundare, care se manifesta la varste mai tinere.

– Care sunt cauzele? – Cauzele exacte nu se cunosc, insa, in coxartrozele primitive, boala apare dupa uzura cartilajului articular de la sold. Sunt implicati factori vasculari sau endocrini, dar si obezitatea. In cazul coxatrozelor secundare, boala apare ca urmare a alterarii mecanice articulare ale soldului. La coxartroza secundara exista o predispozitie genetica, pe linie maternala, daca a fost in familie un caz de displazie (deplasare) de sold. La femeile ceva mai corpolente sunt mai frecvente coxartrozele primitive. La barbati se intalnesc mai des coxartrozele secundare, mai cunoscute sub denumirea de necroza de cap femural. – Ce tratamente exista pentru aceasta afectiune? – In stadiile de debut ale bolii se recomanda un tratament cu medicamente antiinflamatoare, dar si proceduri de fizioterapie, ori kinetoterapie. De asemenea, pacientul poate fi sfatuit sa urmeze un tratament igienico-dietetic, adica un regim alimentar, daca persoana este supraponderala. Se poate recomanda si un alt tratament al unei boli de fond daca exista. – Boala poate duce la complicatii? – Evolutia coxartrozei este progresiva si duce la invaliditate. Durerile, suportabile la inceput, apoi din ce in ce mai severe limiteaza reflex miscarea ce implica articulatia. Se poate ajunge si la fracturi, deoarece bolnavul nu se mai misca normal. Pe soldul cu coxartroza apar pozitii vicioase, mers schiopatat, membrul afectat se scurteaza, iar posibilitatea de miscare este mult redusa. Secundar, coxartroza afecteaza coloana vertebrala. In coxartroza dispare spatiul articular, aparand scleroza osului subadiacent cartilajului articular. Din aceasta cauza osul afectat creste, manifestare denumita osteofitoza.

– Se poate trata chirurgical? – Tratamentul chirurgical se recomanda mai ales in afectiunile congenitale ale soldului. Prin operatie, asa-numita osteotomie, se realizeaza un mai bun contact intre suprafetele articulare. In coxartrozele avansate sunt indicate protezele de sold. Acestea pot fi specimentate, cimentate sau hibride. La pacientii tineri sunt recomandate protezele de sold necimentate, la cei de 55-65 de ani, cele hibride, iar la cei de 65-70 de ani, cimentate. Artroplastia are rolul de a aduce soldul aproape de normal, nedureros, mobil, cu bazin echilibrat si cu membrele inferioare egale. Dupa ce aceste proteze au fost implantate, pacientul are nevoie de un tratament de recuperare functionala, adica de tonifiere a musculaturii prin gimnastica medicala. Periodic, dupa interventia chirurgicala, bolnavul trebuie sa revina la spital pentru control.

Bolocan Ovidiu-Cristian

Bolocan Ovidiu-Cristian este autorul acestui blog. Il puteti gasi si urmari pe Twitter si Facebook.
Comments are closed.