Educatia NU este gratuita in Romania. Iata de cati bani au nevoie parintii pentru a-si trimite copiii la scoala!

Desi dreptul la educatie trebuie sa fie asigurat, gratuit, in acord cu prevederile Constitutiei si ale legislatiei UE, in practica lucrurile nu stau asa. O familie aloca 39 de lei (lunar) la fiecare 100 de lei cheltuiti din banii publici, potrivit „Salvati Copiii“. Asta, in contextul in care Romania aloca cei mai putini bani din UE pentru Educatie.

Specialistii spun ca acest lucru este cauzat de lipsa de interes din partea autoritatilor.

Subfinantarea din educatie este o problema evidenta in Romania, in contextul in care gospodariile cheltuie in medie 39 de lei pentru educatie la fiecare 100 lei cheltuiti din bani publici, cea mai ridicata proportie din Uniunea Europeana (UE), potrivit datelor publicate de Comisia Europeana (CE), iar Guvernul trebuie sa-si asume ca prioritate vitala mentinerea tuturor copiilor in scoala si sprijinirea celor mai vulnerabili in procesul educational”, se arata intr-un comunicat publicat recent de ONG-ul „Salvati Copiii“.

  • Iar daca raportam situatia Romaniei in privinta finantarii acestui domeniu la nivel european, constatam ca statisticile sunt cel putin sumbre. Romania aloca cel mai mic procent din PIB pentru Educatie din UE, 3,1%, fiind de aproape doua ori mai mic in comparatie cu alte tari, precum Danemarca (7%), Suedia (6,5%) si Belgia (6,4%), conform datelor Eurostat.

Specialistii de la Organizatia „Salvati Copiii“ ( pe baza datelor de la Comisia Europeana) afirma ca slaba finantare a sistemului de invatamant are efecte majore, in sensul negativ, asupra procesului de invatare al copiilor, in special pentru cei care provin din familii vulnerabile. „Mai mult de jumatate dintre tinerii romani cu varsta de 15 ani din sfertul economic cel mai defavorizat nu poseda nivelul minim de competente in stiinta (56,1%), citit (57,5%) si matematica (59%).

Decalajul este unul dintre cele mai ridicate din UE: 36,9 puncte procentuale la stiinta, comparativ cu 26,2 puncte procentuale in UE, arata datele Comisiei Europene. Un copil care provine dintr-un mediu vulnerabil va avea probleme in procesul de invatare si va inregistra un decalaj greu de corectat, a avertizat presedintele organizatiei Salvati Copiii, Gabriela Alexandrescu, mai explica reprezentantii Organizatiei.

Mai mult, costurile pe care le implica scoala reprezinta una dintre cauzele abandonului scolar, Romania avand printre cele mai ridicate rate din UE cu privire la acest fenomen: locul al III-lea (18,5%), dupa Malta (19,6%) si Spania (19%). „Educatia este valoarea fara de care o societate nu functioneaza optim. Tocmai de aceea trebuie ca orice guvern sa isi asume ca prioritate vitala mentinerea tuturor copiilor in scoala si sprijinirea celor mai vulnerabili in procesul educational. Un copil care provine dintr-un mediu vulnerabil lipseste de la ore, nu are cum sa isi faca temele si inregistreaza, astfel, un decalaj greu de corectat, care conduce la abandon scolar. Acest copil este responsabilitatea autoritatilor, a intregii societati, nu doar a familiei, iar programul Scoala dupa Scoala a devenit unul vital”, a afirmat presedintele Organizatiei, Gabriela Alexandrescu.

De aceeasi parere este si presedintele Asociatiei „Edu Cer“, Stefan Vlaston. „Fiecare parinte isi doreste tot ce e mai bun pentru copilul sau. Prin urmare, acestia aloca fonduri consistente si pentru educatia lor. Problema e ce se intampla cu cei care provin din familii vulnerabile. Acesti copii raman in afara sistemului de invatamant, daca parintii nu isi permit sa scoata din buzunar banii necesari“, a explicat Vlaston.

Sursa: http://adevarul.ro/educatie/scoala/Invata-numai-parte-educatia-romania-gratuita-doar-hartie-bani-scot-parintii-buzunar-a-si-trimite-copiii-scoala-1_5a2402855ab6550cb8cdf871/index.html

Bolocan Ovidiu-Cristian

Bolocan Ovidiu-Cristian este autorul acestui blog. Il puteti gasi si urmari pe Twitter si Facebook.
Comments are closed.