Ghidul pentru alegerea biberonului

Biberoanele din plastic sau sticla, colorate sau transparente – tu alegi. Desigur, biberonul cel mai potrivit este cel pe care copilul tau il prefera.

In primele saptamani de folosire a biberonului, incearca sa folosesti o varietate de forme din diferite materiale pentru a o gasi pe cea mai potrivita. In cateva luni, fii pregatita sa schimbi din nou biberonul, atunci cand copilul este destul de mare si poate sa tina cu manuta sa sticla.

De fapt nu exista „cel mai bun” biberon, insa pe masura ce bebelusul tau inainteaza in varsta, ar putea sa scape sau sa arunce sticla, asadar ai putea ajunge la concluzia ca plasticul este, in acest caz, o alegere mai buna.

Cu ani in urma, singurele biboroane disponibile pe piata erau cele din sticla. Dar sticla era grea si, cel mai important, casanta. Asa ca atunci cand au aparut biberoanele din plastic, cele din sticla au fost aproape de tot date uitarii.

Ultimele studii realizate in lume care pun la indoiala calitatile plasticului si siguranta sa pentru folosirea in alimentatie, mai ales in cazul bebelusilor, au inceput sa puna parintii in situatia de a-si ridica niste semne de intrebare: poate biberoanele de sticla nu erau un lucru chiar atat de rau pana la urma.

Care dintre aceste materiale sa fie mai sigur: sticla sau plasticul? Copilul.ro iti ofera cateva informatii despre fiecare dintre ele si sfaturi pentru ca tu sa alegi ce este mai bun pentru copilul tau.

Problema biberoanelor de sticla este evidenta. Daca l-ai scapat din mana, ai toate sansele sa umpli bucataria de cioburi murdare si dificil de strans. Unde mai pui ca sunt si grele. Pe de alta parte, biberoanele de sticla nu il expun pe cel mic riscului de a ingera chimicale odata cu laptele din biberon.

Biberoanele de plastic sunt usoare si nu se sparg. Totusi, preocuparile cercetatorilor au scos la iveala faptul ca plasticul contine o toxina care este eliminata atunci cand recipientul din acest material este incalzit.

Grijile parintilor cu privire la biberoane

Studiile de laborator au relevat faptul ca nivele scazute din aceasta toxina, numita bisophenol (BPA), pot duce la modificari ale creierului si ale sistemului reproducator, ceea ce, dupa cum spun cercetatorii, ar putea duce la o crestere a riscului de prostata sau cancer la san, chisturi ovariene, endometrioza si pubertate precoce.

Inainte sa intri in panica, trebuie sa stii ca specialistii in sanatate considera ca volumul de toxine din biberoane si alte obiecte consumabile din plastic, nu este periculos. Ei considera ca volumul de BPA care se transmite in alimentele si bauturile depozitate in recipiente de plastic este prea mic pentru a putea cauza probleme de sanatate. Chiar si asa, pentru mai multa siguranta, cercetarile continua.

Alegerea biberonului

Multi dintre producatorii de biberoane din plastic fac demersuri pentru a scoate compusul considerat periculos din plasticul pe care il folosesc.

Pentru a scapa de teama de BPA, poti alege biberoane confectionate din plastic non-policarbonat, care contine fie polietilena, fie polipropilena. Acest tip de plastic este foarte potrivit si in momentul in care copilul tau trece la canuta.

De asemenea, unii producatori au trecut pe ambalajul biberoanelor mentiunea „BPA-free” (fara BPA).

Daca mergi pe mana biberoanelor din sticla, dar esti ingrijorata de faptul ca s-ar putea sparge, unii producatori fac suporturi de silicon care sa imbrace biberonul protejandu-l.

Ingrijirea si curatarea biberoanelor

Iata cateva sfaturi despre cum poti intretine biberoanele bebelusului tau si cum poti reduce riscul de BPA:

• Nu pastra niciodata laptele de san sau laptele formula in recipiente de plastic. Pune-l in acestea doar in momentul in care i-l dai bebelusului si arunca apoi cantitatea ramasa.

• Caldura si uzura contribuie la eliminarea unei cantitati mai mari de BPA din plastic. Incalzeste biberoanele in apa calda, nu fierbinte, in loc sa le bagi in cuptorul cu microunde. Arunca biberoanele zgariate sau crapate.

• Atunci cand cureti biberoanele, foloseste apa calduta si un burete moale. Apa fierbinte si buretii duri ar putea duce la zgarierea si craparea plasticului.

• Inlocuieste imediat biberoanele de sticla care s-au crapat sau sunt ciobite.

Sterilizatoarele pentru biberoane reduc timpul petrecut de mamica sterilizand prin fierbere biberoanele, tetinele si tot ce tine de instrumentele pentru hranirea bebelusului. Unele accesorii pentru hranirea bebelusului nu pot fi sterilizate prin fierbere si doar cateva in sterilizatoarele cu abur, asadar poti folosi sterilizarea chimica.

Sursa: Copilul.ro

Bolocan Ovidiu-Cristian

Bolocan Ovidiu-Cristian este autorul acestui blog. Il puteti gasi si urmari pe Twitter si Facebook.
Comments are closed.