I am back

ย  Ieri am avut ultimul examen si oficial am terminat cu sesiunea. Bineinteles ca acum nu o sa am parte de multe liniste pentru ca trebuie sa incep sa ma apuc de licenta, si e mult de alergat, cel putin in cazul meu. Nu stiu care este situatia la alte facultati, insa in momentul de fata la ASE, e o mare „harababura”, daca ii pot zice asa.

In sesiunea pe care tocmai am terminat-o, am intalnit examene la care profesorii aveau niste asteptari prea mari de la noi, studentii. Zic asteptari prea mari din prisma faptului ca totusi suntem studenti la ID(invatamant la distanta) si nu la Zi. Ca sa va faceti o idee despre ce inseamna ID va pot spune decat urmatoarele:
In fiecare semestru avem 6-7 materii diferite, fiecare materie cu 2 profesori (unul seminarist si unul care e prezent cu sufletul alaturi de noi pentru ca nu vine niciodata) si fiecare materie contine 4-6 ore de seminar. Adica profesorii au sarcina de a ne preda noua, o serie de 30-40 de oameni(cat am mai ramas), un manual intreg, chiar doua in cazuri mai „nefericite”. Am intalnit profesori care au inteles ca sistemul de invatamant la distanta este departe ca si standard de cel la zi si la examene au tinut cont de acest lucru. Insa ca si in viata, am avut „placerea” de a intalni si profesori care nu fac diferenta intre doua sisteme de invatamant, cu toate ca studiile dumnealor sunt la un nivel inalt, majoritatea fiind chiar doctori. Imi place sa cred ca atunci cand iti dai un doctorat ajungi sa iti dai seama, fara prea multe explicatii, cand un lucru este in neregula.
Si in cazul Ase-ului multe lucruri sunt in neregula. Majoritatea colegilor din seria mea sunt si ei, cel putin la fel de nemultumiti, de modul cum se comporta profesorii. Sa ajungi in ultimul an si sa iti para rau ca faci aceasta facultate, cu toate ca iti place foarte mult economia, este frustrant. Ar fi mai multe incoveniente precum taxa destul de mare si multe altele dar cred ca e de ajuns si ca v-ati facut o idee despre aceasta facultate.
Deci daca vreti un sfat de la mine acela este sa nu va inscrieti la ASE la ID pentru ca nu platiti servicii de invatamant de o calitate superioara ci mai degraba platiti „brandul ASE”.

Bolocan Ovidiu-Cristian

Bolocan Ovidiu-Cristian este autorul acestui blog. Il puteti gasi si urmari pe Twitter si Facebook.

, , , , , , ,

4 Responses to I am back

 1. Stefan 13 februarie 2013 at 13:53 #

  Acum la modul cel mai sincer vobind, daca pe cei de la ID i-ar trece la examene asa doar pe ochi frumosi, adica sa sustina un examen mai mult formal ar fi putin cam nedrept fata de studen?ii de la zi.
  Studentii de la ID, dupa ce termina facultatea si au o diploma in mana, cer sa ti tratati ca oameni care au studii superioare adica precum cei care au facut studiile la zi. ๐Ÿ™‚ Sti si tu ca una este sa accesezi din cand in cand un blackboard si alta e sa iesi la โ€blackboardโ€ in timpul seminariilor… ๐Ÿ™‚

 2. Bolocan Ovidiu-Cristian 13 februarie 2013 at 14:00 #

  Ai dreptate, insa sa vii 4 ore la o materie, iar in acele 4 ore sa spui ce carti trebuie sa cumperi si sa le inveti pentru examen, mi se pare absurd. E mare diferenta intre cei de la zi, care au seminarii si alte teste si noi care invatam singuri de pe carti. Si crede-ma economia nu e ca si literatura, sa o inveti mecanic.

  • Stefan 13 februarie 2013 at 19:56 #

   Da, ai dreptate la faz acu 4 ore, din asta rezulta ca profesorii sunt un pic cam dusi cu pluta. Iar legat de faza cu literatura te inteleg, stiu ce inseamna sa inveti cu logica si ce sa cum sa inveti mecanic, eu mi-am dat licenta in fizica-informatica si dizeratatia mi-o dau din mecanica cuantica + modelari si simulari numerice ๐Ÿ™‚

   Eu momentan studiez in Spania si am doua cursuri la care fac cu 16 profesori, 8 profesori/curs, fiecare preda in stilul lui si bucatica lui… iar la final dau examen la toti, imagineaza-ti asta labareala…

 3. Bolocan Ovidiu-Cristian 13 februarie 2013 at 21:05 #

  Da…
  Tot ce pot sa iti zic este… Mult succes!