Multi visatori isi imagineaza ca, daca le vine in minte o idee geniala care s-ar putea transforma intr-o afacere de succes, atunci acest lucru este obligatoriu sa se intample. Este minunat sa gasesti acea nisa pe care, pur si simplu, sa explodezi de succes, dar hai, mai inainte de toate, sa vedem impreuna ce inseamna, mai exact, sa ai succes. Vine acesta asa, peste noapte? Si daca vine, se pastreaza de la sine sau ne tinem de treaba in fiecare zi, pentru a-l intretine? Iata cateva sfaturi pertinente despre cum poti aduce o idee originala la un succes deplin, precum si detalii despre softul ERP, ce este acesta, mai exact si de ce nu trebuie sa uiti de el.
De ce unii au succes, iar altii ajung sa isi planga de mila?
Dupa cum spuneam deja, succesul se pare ca nu pica de undeva, din cer, ci se face in timp, cu mult curaj, devotament, ore de munca si… ceva noroc, bineinteles. Daca ne uitam la statistici, un procent foarte mare de afaceri de tip start-up esueaza, dand imediat faliment, chiar din primul an de functionare. Probabil ca si tu ai observat acele magazine noi care apar in drumul tau obisnuit spre serviciu, iar, dupa o luna-doua, spatiul este scos la inchiriat, semn ca afacerea a fost incununata de “succes”. Asa ca, nu ar fi mai bine sa ai toate instrumentele si toate datele, inainte sa te arunci cu capul inainte in ceva care nici nu stii daca o sa mearga?
Astazi, cand tehnologia se afla in plina dezvoltare, iar telefoanele noi de astazi devin telefoanele vechi de maine si sunt inlocuite mereu de variante mult mai inteligente, se pare ca firmele s-au trezit la realitate si si-au dat seama ca fara a veni cu ceva nou, si ele, nu vor mai avea ce sa faca pe piata plina de competitori. Si, pentru ca tot ce e bun incepe cu tine, dupa cum spune o vorba, atunci acestea au realizat ca lucrurile care se intampla in interiorul organizatiei trebuie sa fie ca la carte. Ai auzit, macar o data, de grevele angajatilor nemultumiti de conditiile de munca si salariile oferite de patron? Sau de comunicarea proasta intre departamentele din cadrul aceleiasi companii, lucru care a dus, inevitabil, la scaderea randamentului angajatilor, la frustrari si, intr-un final, la marginea de prapastie, cand era cat pe ce ca tot ce a fost construit cu greu, in ani de zile, sa se duca intr-o groapa?
Pentru ca ai auzit de toate acestea, cu siguranta, si, mai important, ai trecut prin asa ceva, afla ca firmele ce reusesc sa creasca incontinuu si pe care le invidiaza antreprenorii aflati la inceput de drum sau cei care au o afacere care odata a fost profitabila si a carei cifra de afaceri este tot mai mica, astazi, folosesc ceea ce se numeste ERP sau, pentru a intelege mai bine termenul: Enterprise Resource Planning. Acest software permite, dupa cum ii spune si numele, planificarea resurselor intreprinderii. Specialistii de la BSGroup.ro ofera, deja, aceasta solutie ERP de mai bine de un deceniu, iar clientii care au apelat la ei dorm linistiti noaptea, fara sa stea cu stresul ca, intr-o zi, ceva nu ar mai putea sa mearga bine.
Cand spun acest lucru, ma refer, bineinteles, la posibilitatile unice pe care programul ERP le aduce. ERP are ca destinatie managementul integrat al numarului total de procese si operatiuni care au loc intr-o organizatie, intr-o platforma informatica unica. Ce e frumos la un ERP:
– Reuneste oamenii dintr-o companie (chiar si din departamente care nu se afla in aceeasi cladire de lucru);
– Este alcatuit din module specifice, potrivite pentru arii de activitate diferite: Productie, Contabilitate, HR, Vanzari, Financiar, Achizitii, etc.;
– Toate aceste arii sunt integrate si acceseaza o singura baza de date comunca;
– Se creeaza un mediu propice de inmagazinare a informatiilor folosite apoi pentru a se lua cele mai bune decizii de business;
– Cei care implementeaza @fix, de la BSGroup, se bucura de posibilitatea de monitorizare a proceselor in companie (pe baza carora se vor identifica, ulterior, punctele forte si cele slabe ale afacerii);
– Acest sistem este creat pentru a putea fi folosit si la distanta (prin intermediul dispozitivelor mobile, VPN sau prin legaturi directe);
– Tinand cont de schimbarile legislative specifice domeniului, se realizeaza update-uri continue, un plus pentru afacerile de succes
Fii profesionist, in tot ceea ce faci!
Revenind un pic asupra lucrurilor care le aduc succesul celor care pleaca la drum intr-o afacere (poate chiar prima din viata lor), se pot aminti 10 recomandari date de catre cei care au ajuns sa aiba succesul mult cautat.
-
Inainte de orice, tine cont ca persoanele care fac ceea ce le place pun pe picioare o afacere care se dovedeste a fi un real succes. Cum se explica acest lucru? Prin simplul fapt ca sa faci ceea ce iti place ar trebui sa fie o placere si mintea ta lucreaza, deja, in acest sens. Gandeste-te cum ar fi sa te apuci de un business despre care nu stii absolut nimic, doar ai auzit ca se fac bani frumosi din el. Nu doar ca ar fi greu, dar, cel mai probabil, ar fi si imposibil. Energia si resursele materiale pe care le vei consuma pentru a pune pe picioare un vis care, pana la urma, nu este al tau, vor fi prea mari si iti vei da seama ca toata munca e in zadar.
-
Pentru o afacere noua este nevoie de bani, in primul rand. Deoarece nu poti sta fara bani, ar fi recomandat sa ramai angajat, pana cand planurile incep sa se concretizeze si sa dea primele roade. Un job stabil inseamna o sursa stabila de venit, iar afacerea ta iti va multumi pentru cum gandesti!
-
Desi pare tentant sa faci totul de unul singur si ai auzit de tot felul de patanii ale altora plecati la drum in domeniul afacerilor cu parteneri, vei avea nevoie macar de un om de incredere (dar si priceput!) pe care sa te bazezi, care iti poate oferi un sfat pertinent, atunci cand ai cea mai mare nevoie. Macar familia ta, si tot va trebui sa fie cineva care sa te sprijine! Situatia ideala este aceea in care ai posibilitatea de a gasi un mentor ce iti poate oferi cate putin din experienta lui.
-
Daca ti-ai lansat, deja, afacerea, dar nu ti-ai facut timp sa cauti clienti, atunci… nu ai procedat bine. Ce poti face? Aduna, dint timp, cat mai multi “adepti”, adica selecteaza-ti publicul-tinta si ofera-i informatii corecte, complete si folositoare, strecurand, bineinteles, punctele forte ale afacerii pe care urmeaza sa o dezvolti. Internetul este o oaza de care, din pacate, multi nu stiu sa profite. Tocmai de aceea, iti spun sa profiti tu de ea inainte, facandu-ti cunostinte in spatiul virtual, unde poti ajunge cunoscut imediat, daca stii cum sa faci asta. De obicei, internetul este foarte deschis la nou, la original si, mai ales, la un strop de nebunie si inedit.
-
Cel mai bun lucru pe care il poti face pentru tine si afacerea ta este sa stii cum sa economisesti bani si timp, cat iti dezvolti afacerea. Ai nevoie de un plan de afaceri, care nu trebuie neaparat sa fie unul stufos, ci bine pus la punct. In functie de elementele esentiale ale acestuia, dezvolta-ti afacerea.
-
Poate pe primul loc, sa fii expert in industria in care vei activa este de dorit. Specialistii recomanda sa te inscrii in asociatii profesionale specifice profilului tau de afacere. O cercetare de piata asigura o crestere a sanselor de succes in domeniul business.
-
Nu ezita sa te consulti cu profesionistii! Ei au, deja, experienta necesara in domenii precum marketing, contabilitate, in domeniul juridic, dar si in consultanta in afaceri. Invata de la ei si aplica toate cunostintele acumulate, in stilul tau original, pentru un succes garantat.
-
Ca tot vorbeam despre bani, mai devreme, asigura-ti un minimum de capital, inainte ca totul sa ia amploare. Un back-up financiar este de dorit, tocmai pentru ca vei avea nevoie de un buget bunicel in afacerea ta.
-
Inca de la inceput de drum, da dovada de profesionalism. Potentialii parteneri de afaceri si clienti apreciaza stabilitatea, cunostintele solide in domeniul in care activezi si profesionalismul de care poti da dovada. Comportamentul tau trebuie sa inspire incredere, oriunde te-ai prezenta tu si ti-ai prezenta afacerea. Atentie, asadar, la cartea de vizita! Sa fie originala, dar sa respecte regulile cunoscute, in acelasi timp! Nu vrei sa risti sa ramai un neinteles!
-
In fine, ultimul sfat este cel referitor la aspectele fiscale si legale. Daca apare o problema in aceasta sectiune, nu taraganati rezolvarea ei! Cu cat mai din timp rezolvata, cu atat mai bine.
Toate aceste recomandari te vor ajuta pe tine, ca antreprenor, dar si pe cei care vor avea incredere in tine si afacerea ta… pentru ca in afaceri nu trebuie sa dezamagesti, ci trebuie sa uimesti! Mult succes!
Comments are closed.