Iata ce spun cercetatorii despre apa de la robinet

Exista banuieli ca apa de la robinet nu este atat de buna. Insa si apa imbuteliata poate contine substante nocive, precum nitratii sau reziduul sec. Tocmai de aceea, montarea unui purificator de apa ar fi ideala in propria locuinta.

Oferta actuala de apa din comert este variata si te poate induce in eroare prin sloganurile de pe sticle. Ca sa nu-ti fie inselate asteptarile, ar trebui sa citesti cu atentie eticheta. „Eticheta ne spune exact care sunt substantele pe care le contine apa. In functie de eticheta, de indicatiile medicului sau de problemele de sanatate ale fiecaruia, trebuie ales felul apei, astfel incat sa corespunda nevoilor noastre”, ne-a sfatuit Radu Albulescu, biochimist cercetator stiintific de gradul 1 la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Chimico-Farmaceutica, din Bucuresti.

De exemplu, o persoana cu pietre la rinichi ar trebui sa aleaga o apa cu o cantitate mica de calciu, sub 150 mg/l.

Poate duce la formarea cancerului?

Pe langa nivelul de calciu si de fluor, pe eticheta sticlelor de apa mai pot aparea si alte substante mai putin cunoscute, precum nitratii (NO3) si reziduul sec.

Nitratii sunt substante care provin in urma contaminarii apei cu fertilizatori. Acestia sunt siguri, dar sa nu depaseasca 0,3 mg/l. Situatia este similara si in cazul reziduului sec (sarurile care raman la sfarsit, dupa ce apa a fost incalzita la 180 de grade Celsius).

Valoarea sigura a acestuia este de maximum 500 mg/l.

„Daca bem pentru mai mult timp apa care are un nivel mare de nitrati, putem avea senzatia de greata sau de ameteala. In timp, pot sa apara avitaminozele (deficit de vitamine in organism) sau sa se formeze nitrozaminele (compusi azotati), care cresc riscul de cancer”, spune Radu Albulescu.

purificatoare apa

Cum poti bea o apa sigura

– nu cumpara apa daca nu sunt respectate conditiile de pastrare a acesteia in magazin;
– poti verifica daca apa de la robinet este buna astfel: pune apa intr-o sticla transparenta (nu PET si nu sticla verde) si las-o cel mult doua zile pentru a verifica depunerile;
– nu cumpara apa daca nu este mentionat termenul de valabilitate sau pe sticla apar inscrisuri care te pot induce in eroare.

Cat de buna este apa de la robinet?

Teoretic, apa de la robinet este sigura de baut. „Conform legislatiei, apa respecta regulile impuse”, explica Radu Albulescu.

Exista cazuri cand apa stagneaza destul de mult in conducte si isi schimba proprietatile. O recunosti dupa mirosul si gustul schimbat.

Sursa articol: gorj-domino.ro

Bolocan Ovidiu-Cristian

Bolocan Ovidiu-Cristian este autorul acestui blog. Il puteti gasi si urmari pe Twitter si Facebook.

,

Comments are closed.