Mancare la ceaun si povesti de demult, la restaurantul Zaiafet din Bucuresti

Cand auzi de mancare cu specific tiganesc, iti vine in minte imediat atmosfera relaxata, dintr-o noapte cu cer senin, in care prietenii se aduna in jurul unui foc de tabara si asculta muzica veche, de calitate. Bucatele sfaraie in ceaune si toata lumea este vesela. Se povesteste din trecut, se mananca pe indestulate aici: http://www.zaiafet.ro, cele mai bune preparate specifice culturii romani si se sta in jurul focului pana se crapa de ziua. Nu-i asa ca aceasta este o poveste in care ai intrat atat de usor si din care nu ai vrea sa te mai trezesti, cum nu vrei sa te trezesti dintr-un vis frumos?

Mancare la ceaun, din ingrediente proaspete, proaspete

Cand te gandesti sa mergi la un restaurant cu specific, te astepti ca atmosfera sa fie de neuitat dar, inainte de toate, vrei ca mancarea preparata de bucatarii locului sa fie gustoasa, de sa te lingi pe degete! Daca ti s-ar recomanda un restaurant care nu reuseste sa iti indeplineasca toate aceste asteptari, te-ai mai duce si a doua oara acolo? Cel mai probabil, nu. Ce-ai zice daca ai incerca, pentru weekendul ce va veni, un restaurant tiganesc? Ai mai mancat vreodata minunatele preparate cu specific tiganesc? Daca nu, este cazul sa incerci, altfel nici nu stii ce pierzi!

In weekend, ai vorbit cu prietenii de familie sa iesiti intr-un loc mai aparte, pentru ca nu mai vreti sa incercati aceleasi si aceleasi mancaruri, pe care le puteti prepara chiar si acasa. Asa ca, afland de un restaurant tiganesc, ati fost curiosi sa incercati. Ce va asteapta acolo si cum este mancarea?

La restaurantul Zaiafet din Bucuresti, atmosfera este precum cea despre care vorbeam la inceput. Nu crezi ca au muzica veche si, mai ales, cele mai gustoase mancaruri preparate la ceaun? Te vei convinge de asta, inca de la prima vizita. Iata ce veti putea savura, daca veti ajunge acolo:

  • “Deliciul ceaunarilor de te lingi pe degete”. Numele acestui meniu spune totul. Poti sa te astepti la cele mai bune bucati de carne de porc innabusite la ceaun, cu usturoi, ceapa si radacinoase. Si, de langa toate acestea, o mamaliguta facuta bine nici nu putea sa lipseasca! Spune sincer: de cand n-ai mai avut ocazia sa mananci niste bucati de carne la ceaun si alaturi o mamaliga gustoasa, gustoasa? Ei, uite ca acum poti face asta, stand relaxat la una dintre mesele pregatite de personalul amabil al restaurantului Zaiafet.

  • “Pulpa de rata rumenita”. Cei care adora preparatele din rata, nu pot sa nu incerce un astfel de preparat. Si, pentru a “merge” mai bine, poti servi alaturi o salata de varza.

  • “Sa ingrasam si puiul”. Nu putem sa nu observam ca cei din cultura romani au umor. De la celebra vorba “a ingrasa porcul (in ajun)”, cei de la restaurantul Zaiafet s-au inspirat pentru a crea aceasta specialitate culinara. Ce mananci, de fapt? Piept de pui atent gatit, umplut cu crema de branza si spanac, piure de cartofi si ciuperci sote.

  • “Buturuga de porc preferata rudarului”. Dupa cum stim, din istorie, denumirea de “rudar” era data, in Tarile Romane, acelor lucratori care confectionau obiecte din lemn, cum erau mesterii tigani ce lucrau albii, linguri si alte obiecte exclusiv din lemn. La restaurantul Zaiafet, simti toata cultura romani, in splendoarea ei. Denumirile sunt date parca pentru a pastra vie aceasta cultura minunata, iar cei care nu stiu toata povestea, sa o savureze, pas cu pas. Gustul de carnati afumati, asezonat cu coriandru, mustar boabe, cu sos de rosii si piure de telina te fac sa uiti ca esti din aceasta lume.

  • Bineinteles, nu avea cum sa lipseasca un preparat cu un nume foarte interesant, care sa le puna “capac” tuturor: “Ai nevoie de o ghicitoare sa-ti dai seama ce ingrediente am folosit”. Ce mananci aici? Carne (de oaie, de miel sau berbec), condimente secrete, legume si coriandru.

Esti nonconformist? De ce sa nu organizezi nunta intr-un astfel de restaurant?

Nunta si botezul sunt doua dintre cele mai frumoase si speciale evenimente pe care le vei organiza, in toata viata ta. De vrei sa iesi din tipar, nu da inapoi daca simti ca restaurantul romani este locul unde vrei sa iti pui pirostriile sau sa le dai prietenilor si rudelor sa manance pe saturate, la botezul copilului tau. Pana la urma, toata lumea trebuie sa se destinda, in astfel de momente, si sa ramana cu amintirea petrecerii, intreaga viata. “Uite ce nunta deosebita au facut M. si L.!” sau “Ce frumos a fost botezul micutului/micutei A.!” pot fi exclamatiile invitatilor tai, daca ii vei introduce in atmosfera de basm de la restaurantul Zaiafet. Mai mult, aici se pot organiza si altfel de evenimente, precum traininguri sau chiar gale, dar si petreceri pentru copii.

Muzica lautareasca veche va fi sarea si piperul evenimentului facut aici. Veti fi absorbiti, cu totii, de farmecul locului si, cu siguranta, va veti intoarce, pentru a retrai cele mai frumoase momente. Dupa cum bine stim, mancarea de calitate merge extraordinar cu un vin si ceva muzica 100% live, de la artisti pasionati de ceea ce fac.

In incheierea acestui articol, ar mai ramane de spus ca orice cultura merita descoperita. Fiecare are farmecul ei si te poate impresiona. Cum era o zicala: “Nu stii, pana nu incerci”, sunt de acord ca in viata trebuie sa fim cat mai deschisi noului, tocmai pentru a trai emotii diverse, pline de intensitate. Iar astazi, cand rutina zilnica este legata doar de serviciu si acasa, este pacat sa nu ne oferim noua insine sansa de a experimenta lucruri noi, mancaruri noi, idei noi, cu oameni placuti. Povestile lor ne invata, intotdeauna, ceva; tot ce trebuie sa facem este sa le ascultam cu atentie, avand inima larg deschisa. Exact ca usa restaurantului Zaiafet!

Bolocan Ovidiu-Cristian

Bolocan Ovidiu-Cristian este autorul acestui blog. Il puteti gasi si urmari pe Twitter si Facebook.

, , , , , ,

Comments are closed.