Nu stii ce presupune protectia si inregistrarea marcii afacerii tale? Afla citind acest articol

In zilele de astazi este foarte important ca indiferent de tipul de afacerii , marca business-ului respectiv trebuie inregistrata la OSIM. Insa multi dintre comercianti fie nu sunt constienti de importanta protejarii marcii fie procesul de inregistrare pare unul mai greoi sau mai greu de realizat.

Inregistrarea unei marci este vitala pentru asigurarea acesteia in fata competitorilor care se pot folosi pe nedrept de notorietatea si avantajele cu care sunt asociate marca respectiva. In ceea ce priveste inregistrarea pe plan national, acestea se poate face la OSIM. In ceea ce priveste inregistrarea unei marci pe plan international, aceasta trebuie sa faca  ulterior inregistrarii la OSIM.

O marca inregistrata la OSIM ofera dreptul exclusive de utilizare a marcii respective de catre cel care o inregistreaza si detine drepturi depline asupra ei. Aceste drepturi sunt in concordanta cu normele legislative in vigoare care protejeaza marca si totodata li se interzice altor terte persoane sa o foloseasca.

Cererea de inregistrare a marcilor poate fi realizata individual sau in comun de catre orice persoana in mod direct sau prin intermediul unui mandatar. La aceasta ultima varianta se apeleaza atunci cand cel care solicita inregistrarea marcii  nu are domiciliul sau sediul pe teritoriul Uniunii Europene si prin urmare are nevoie de un mandatar autorizat.

Cum se poate inregistreaza o marca ?

Pentru a realiza inregistrarea este nevoie sa completati o cerere si sa platiti niste taxe in concordanta cu O.G NR.41/1998.  Cererea se depune online pe internet completandu-se pe calculator.  Sau o alta alternativa este aceea de a  accesa acest formular in format PDF si sa il depuneti  la OSIM in doua exemplare. Acest formular il puteti trimite fie prin posta fie direct cu confirmare de primire. Se poate trimite prin fax sau e-mail  dar este, totodata necesar, ca in termen de 30 de zile sa fie transmis la sediul OSIM si formularul original ce trebuie insotit de  o un act in care sa se specifice ca a fost depusa  mai intai prin e-mail sau fax . Este obligatoriu  sa se precizeze si nr care a fost primit de la „Biroul de Receptie Inregistrari” de la OSIM.

In ceea ce priveste taxele, acestea se platesc o data cu depunerea cererii si sunt in valoare de 44 RON ce reprezinta taxa de depunere si 132 taxa de publicare pentru marcile alb negru sau 441  pentru cele color. Toate aceste taxe se platesc la sediul OSIM sau daca se trimit prin posta se ataseaza o copie a ordinului de plata care sa faca dovada platirii acelor taxe.

Pentru multi comercianti toti acesti pasi pot parea destul de anevoiosi de aceea unii dintre ei apeleaza la diverse firme care sa intocmeasca ele toate actele, cererile  pentru obtinerea certifcatului de inregistrare al marcii.

Bolocan Ovidiu-Cristian

Bolocan Ovidiu-Cristian este autorul acestui blog. Il puteti gasi si urmari pe Twitter si Facebook.

, ,

Comments are closed.