O tehnica revolutionara ar putea reda vederea a milioane de oameni

O echipa de oameni de stiinta australieni a dezvoltat o noua metoda pentru reconstituirea corneei unui pacient care suferea de o boala degenerativa a ochiului. Testele clinice ar putea fi lansate in cursul anului viitor, relateaza metronews.fr.
De cativa ani cercetarile avanseaza cu pasi mari in oftalmologie. In afara de implanturile retiniene, cercetatorii mizeaza pe grefe de celule stem pentru inlocuirea celulelor retinelor degradate. Cercetatorii australieni au gasit poate o metoda care ar putea functiona si cu ajutorul careia ar putea fi tratate boli ca degenerescenta maculara legata de varsta (DMLA), retinita pigmentara sau distrofia maculara.

Tehnica consta in reconstituirea corneei pornind de la celule stem prelevate din ochii pacientilor. Oamenii de stiinta preleveaza astfel un esantion de celule din corneea pacientului, le cultiva in laborator pe o pelicula adaptata si apoi le grefeaza pe ochiul afectat. „Pelicula de tip hidrogel pe care am dezvoltat-o ne permite sa cream un strat de celule suplimentar in laborator”, a spus intr-un comunicat profesorul Berkay Ozcelik, unul din autorii studiului. Pelicula poate fi apoi implantata pe suprafata interioara a corneei a pacientului printr-o mica incizie, membrana ajunsa opaca din cauza bolii redevenind apoi transparenta.

Ingredientul miracol al metodei este o pelicula de tip hidrogel mai subtire decat un fir de par (50 de micrometri) care se resoarbe in mod natural dupa doua luni, cand ochiul devine din nou umed si transparent. „Compusii nu creeaza probleme nedorite si ajuta tesuturile sa se regenereze”, afirma Ozcelik pe site-ul american ABC.

„Celalalt avantaj al tehnicii noastre este ca putem regenera si creste numarul de celule al unui donator, altul decat pacientul insusi”, a adaugat cercetatorul, sustinand ca o singura cultura ar putea asigura tratamentul pentru mai mult de 20 de pacienti.

Deocamdata au fost facute teste pe oi, un test clinic pe oameni fiind in pregatire si putand fi efectuat anul viitor. Daca metoda va functiona, pelicula tip hidrogel ar putea revolutiona tratarea bolilor oculare. „Credem ca tehnica noastra da rezultate mai bune decat transplantul de cornee donata”, explica Berkay Ozcelik.

Metoda ar putea imbunatati viata zilnica a circa 10 milioane de persoane din lumea intreaga care sufera in prezent de o boala oculara. Chirurgia constituie un mijloc eficient de tratare a corneei, insa toate tarile duc lipsa de organe pentru transplant. De aici importanta gasirii unor metode alternative, incheie metronews.fr.

Sursa: Agerpres.ro

Bolocan Ovidiu-Cristian

Bolocan Ovidiu-Cristian este autorul acestui blog. Il puteti gasi si urmari pe Twitter si Facebook.
Comments are closed.