PUBERTATEA PRECOCE

Pubertatea care isi face aparitia inaintea varstei obisnuite (9 ani la fete si 10 la baieti) se numeste pubertate precoce, pubertate prematura sau pubertate timpurie.

Forme

Pubertatea precoce poate fi:

– falsa (este initiata rapid dar apoi stagneaza, dupa care evolueaza normal),

– adevarata (sexualizarea precoce vera, pubertatea precoce centrala),

– aparenta (pseudopuberatate precoce, pubertatea precoce periferica).

Pubertatea precoce falsa

Pubertatea precoce falsa se manifesta prin aparitia caracterelor sexuale specifice inceputului maturizarii inaintea varstei normale. Fata de celelalte forme de pubertate timpurie, dupa scurt timp de la declansare, are loc o stopare a evolutiei sau chiar o regresie, dezvoltarea reluandu-se la varsta normala. Acest tip de sexualizare grabita, apare adesea la copii supraponderali.

Pubertatea precoce falsa nu trebuie confundata cu pubertatea precoce aparenta (pseudopubertatea precoce), chiar daca de cele mai multe ori este o forma a acesteia.

Pubertatea precoce adevarata

Pubertatea precoce adevarata (sexualizarea precoce vera, pubertatea timpurie centrala) este o forma prematura de declansare a procesului pubertatii, realizata prin hipertonia gonadala, cu participarea intregului sistem (hipotalamus – hipofiza – gonada – receptori).

Dereglajele de acest gen sunt mai frecvente la fete, debutand, uneori, la varste fragede (3-5 ani). In cadrul sexualizarii precoce vera, exista si forme de hipergonadism constitutional (familial).

Principalele manifestari ale pubertatii precoce adevarate, se exteriorizeaza prin modificari care vizeaza cresterea, aparitia caracterelor sexuale si dezvoltarea psihica. Aceste transformari trec, de obicei, fara sa lase urmari fiziologice sau psihologice de natura patologica.

* Cresterea in pubertatea precoce adevarata

Dezvoltarea staturala, se desfasoara in 2 faze:

1. faza cresterii accentuate (cresterea este deosebit de accelerata – 1 cm pe luna, copilul intrecand in inaltime media varstei lor),

2. faza opririi cresterii (cresterea incetineste si se opreste timpuriu, astfel incat, treptat, puberul va fi intrecut in inaltime de majoritatea celor de aceiasi varsta).

In final, talia se va situa catre limitele inferioare ale normalului (vezi imaginea 1) si va fi usor dizarmonica, prin faptul ca membrele vor fi mai scurte in raport cu trunchiul (vezi imaginea 2). Fetele, dezvoltate de timpuriu din punctul de vedere al caracterelor sexuale, au o constitutie tipica, de matronism in miniatura. Intre dezvoltarea sanilor si aparitia primei menstre nu se interpune decalajul de cca. 2 ani existent in pubertatea normala (Ionescu si Dumitrache). Astfel, in urma pubertatii precoce adevarate, apare o morfotipologie feminina caracteristica.

Talia unei femei care a avut pubertate precoce (stanga), in raport cu o femeie care a trecut printr-o pubertate normala (dreapta)

Raportul dintre picioare si trunchi la o femeie care a avut pubertate precoce (stanga) si la o femeie care a trecut printr-o pubertate normala (dreapta)

* Dezvoltarea caracterelor sexuale

Dezvoltarea caracterelor sexuale este in general normala, insa stadiile ei se deruleaza anticipat.

* Dezvoltarea psihica

Activitatea hormonala prematura, poate determina tulburari de comportament si genereaza preocupari legate de sex (pulsiuni sexuale precoce). Adese apar complexe legate de diferentele in raport cu ceilalti aflati la aceiasi varsta. In schimb, inteligenta ramane corespunzatoare varstei, ceea ce insemna ca apare un decalaj intre maturitatea fizica si cea psihica.

CAUZE

70% dintre pubertatile timpurii si 85% din cele precoce vera sunt functionale, datorandu-se secretiei prematrure de gonadotropine corelata cu sensibilitatea receptorilor. Se considera ca 90 % din cazurile de pubertate precoce la fete au o cauza functionala, de multe ori familiala. In cazul hipertoniei congenitale a hipofizei si hipotalamusului, pe langa manifestarile specifice descrise mai sus, pot sa apara (nu este obligatoriu) si alte semne insotitoare ca: pigmentatii in forma de pete brune pe partea dorsala a gatului, spatelui, coapselor, etc.; deformari osoase; tulburari vizuale; etc.. Pubertatea centrala la baieti este mai rara si adesea mai grava, caci formele functionale sunt mai putine.

Exista si alte cauze care pot anticipa pubertatea, dintre care factorii lezionari (tumori – mai ales la baieti, inflamatii infectioase sau traumatisme cerebrale) sunt cei mai intalniti.

In unele cazuri, hipertiroidia, poate declansa mecanismul endocrin specific pubertatii precoce.

O alta cauza, rara si intalnita aproape exclusiv la baieti, este de natura epifizara (carenta endogena de melantonina.

Pseudopubertatea precoce

Pseudopubertatea precoce, desi se manifesta asemanator pubertatii premature adevarate, nu este determinata de sistemul hipotalamus – hipofiza – gonada – receptori. Practic, in acest dereglaj lipsesc semnele sexualizarii adevarate, care se va realiza, mai tarziu. Cele mai frecvente cazuri de pubertate precoce periferica (cca. 60%) sunt determinate de hipersensiblitatea receptorilor genitali sau mamari la actiunea hormonilor specifici.

* Cresterea in pseudopubertatea precoce

Este mai putin influentata decat in pubertatea prematura adevarata.

* Dezvoltarea caracterelor sexuale

La baieti, stadiile dezvoltarii caracterelor sexuale desi sunt timpurii, nu aduc modificari de volum a testiculelor (cu exceptia unor tumori orhitice), lipsind spermatogeneza si ejaculatul (Ionescu si Dumitrache).

La fete, desi menstrele apar devreme, ele raman neregulate si anovulatorii (Ionescu si Dumitrache). Uneori se dezvolta doar sanii (telarha precoce – vezi mai jos) organele sexuale ramanand infantile, corespunzatoare varstei.

* Dezvoltarea psihic

Dezvoltarea psihica este corespunzatoare varstei.

CAUZE

Cauzele pot fi variate, mergand de la hipersensibilitatea unor receptori ai hormonilor sexuali, pana la tumori ale corticosuprarenalelor sau ale gonadelor. De cele mai multe ori, analizele medicale nu releva existenta de leziuni iar atitudinea terapeutica este expectativa.

Telarha si pubarha precoce

Prin telarha precoce (telarha prematura) se intelege, dezvoltarea inainte de vreme a sanilor, uneori chiar incepand de la 5-6 ani, fara alte semne care anunta instalarea pubertatii (vezi imaginea 3). Telarha precoce poate fi unilaterala, bilaterala, simetrica sau asimetrica. Desi sanii se dezvolta repede, sfarcurile si areolele raman mici si nepigmentate. Aceasta forma de pseudopubertate precoce poate regresa sau persista pana la pubertatea normala.

Telarha precoce

Pubarha precoce (dezvoltarea prematura a pilozitatii) este o forma de pseudopubertate precoce, mai frecventa la fete, care vizeaza parul axial si cel pubian, rar pe cel de pe membre sau corp. Dereglajul nu se insoteste de alte fenomene specifice pubertatii. Uneori se constata o secretie sporita, prematura de hormoni androgeni suprarenali.

 

Bolocan Ovidiu-Cristian

Bolocan Ovidiu-Cristian este autorul acestui blog. Il puteti gasi si urmari pe Twitter si Facebook.
Comments are closed.