Raw vegan sau vegetarian ? Iata care sunt dietele cele mai in voga

 Daca vrei sa-ti schimbi stilul de viata, dar nu stii exact inspre ce sa te indrepti pentru ca nu esti sigura de regulile pe care le impune un regim sau altul, ne-am gandit sa-ti usuram munca! Ti-am pregatit in continuare cateva diferente de baza intre vegetarieni si vegani.

Este o confuzie curenta, multa lume considerand ca vegetarienii si veganii duc de fapt acelasi stil de viata. Daca nu stii prea multe despre ce inseamna sa fii vegetarian versus vegan, risti sa crezi ca termenii se refera la unul si acelasi lucru. In realitate, diferentele sunt majore si s-ar putea ca dezinformarea in legatura cu termenii sa fie unul dintre motivele pentru care regimul vegetarian ti se pare imposibil de greu.

Atat regimul vegetarian, cat si cel vegan presupun disciplina si devotament

In afara de faptul ca nici adeptii vegetarianismului si nici cei ai veganismului nu consuma carne, cele doua regimuri de viata se deosebesc prin cateva aspecte esentiale. Cea mai importanta diferenta este urmatoarea: vegetarianismul este doar o dieta, in timp ce veganismul este o filozofie de viata: grija pentru animale, care include si respectarea unei diete.

Inainte sa detaliez si celelalte diferente de baza intre regimul vegetarian si cel vegan, cred ca este important de mentionat faptul ca ambele stiluri de viata necesita o disciplina si un devotament extraordinare, mai ales atunci cand mananci in oras saupleci in calatorii. In plus, este bine de stiut ca daca nu respecti intocmai principiile fiecare diete, risti sa te imbolnavesti din cauza unor deficiente de proteine, vitamine si minerale. Asa ca este important ca inainte sa treci la o asemenea dieta sa fii foarte hotarata si sa faci lucrurile ca la carte! Iata ce presupune fiecare dintre cele doua regimuri: vegetarian si vegan.

3 diferente de baza intre vegetarieni si vegani

Regimul vegetarian

1. Vegetarienii nu consuma niciun fel de tip de carne (pui, porc, vita), peste sau fructe de mare, dar mananca lactate: branza, lapte, iaurt, oua.

2. Vegetarienii nu se ghideaza dupa o filozofie de viata cum este cazul veganilor (a caror principala motivatie este grija pentru animale, consecinta fiind renuntarea la carne), ci dupa preferintele proprii. Multe persoane vegetariene au ales aceasta dieta pentru ca isi doresc sa duca o viata mai sanatoasa.

3. Exista mai multe subcategorii ale regimului vegetarian: lacto-vegetarienii care mananca lactate, dar nu mananca oua, ovo-vegetarienii care mananca oua, dar nu si lactate, sau ovo-lacto-vegetarienii care manca si lactate si oua. Optiunile pentru un regim sau altul tin de fiecare in parte.

Regimul vegan

1. Veganii nu consuma niciun fel de aliment care are origine animala, inclusiv oua, lapte, gelatina si chiar si miere sau drojdie.

2. Filozofia de viata a veganilor este grija pentru animale, multi dintre acestia fiind activisti care militeaza pentru drepturile animalelor. Veganii considera ca animalele nu ar trebui sa fie exploatate de om, iar comercializarea produselor de origine animala este vazuta ca o lipsa de respect pentru viata.

3. Veganii nu poarta haine/incaltaminte facute din piei de animale: lana,matase, piele, blana. De asemenea, nu folosesc nici produse care pot avea urme de origine animala sau produse care au fost testate pe animale.

Sursa articol: andreearaicu.ro

Bolocan Ovidiu-Cristian

Bolocan Ovidiu-Cristian este autorul acestui blog. Il puteti gasi si urmari pe Twitter si Facebook.
Comments are closed.