Stiai ca parfumul tau contine ingrediente periculoase pentru sanatate?

Le folosim in fiecare zi si tocmai asta poate fi problema: unele parfumuri contin ingrediente despre care se stie ca ar fi periculoase pentru sanatatea nostra. Vezi care sunt acestea si cauta-le pe etichete atunci cand cumperi parfumuri.

Si daca ai senzatia ca ne referim doar la parfumuri sub forma de apa de toaleta, colonie sau esente, trebuie sa-ti reamintim ca majoritatea cosmeticelor cu care ne ingrijim zilnic trupul, tenul sau parul contin parfum.

Parfumul este toxic?

Depinde de compozitia sa, insa cercetatorii sustin ca o mare parte din parfumuri (mai ales de provenienta indoielnica sau cele ieftine) ascund in spatele ingredientelor frumos mirositoare chimicale toxice si alte ingrediente sintetice nocive, a caror legatura cu diverse afectiuni medicale (dereglari hormonale, probleme de fertilitate, alergii sau chiar cancer) a fost demonstrata.

pericolul din parfumuri

Studii concludente

Acum cinci ani, un studiu pe 17 dintre cele mai populare parfumuri de pe piata a scos la iveala date ingrijoratoare. Cel mai important este faptul ca pe etichetele acelor produse nu se regaseau enumerate ingredientele despre care se stia deja ca sunt legate de scaderea calitatii spermei, derglari hormonale, probleme de tiroida, cancer, obezitate, diabet si alergii, si nu doar pentru cei care le folosesc, ci si pentru cei care le miros involuntar, prin contactul cu cei care le folosesc.

Ingrediente periculoase

Atunci cand vanezi parfumuri, criteriul de baza este, fara doar si poate, mirosul, ca doar de-aia e parfum! Insa trebuie sa te asiguri ca acesta nu contine ingredientele de mai jos, pentru a-ti proteja sanatatea:

PARABENI = Sunt conservanti sintetici ce pot afecta productia de hormoni in organism.

FTALATI = Folositi tot pe post de conservanti, acestia pot afecta functia reproductiva, dar si ficatul si rinichii.

MOSC SINTETIC = Acesta este unul dintre cele mai comune ingrediente din parfumuri, care desi este sintetic, apare cel mai frecvent ca „mosc” simplu. Poate duce la dereglari hormonale si poate fi retinut in laptele matern, grasimea corporala, sangele din cordonul ombilical, dar are legatura si cu cancerul.

parabeni parfum

Alternative ,,safe”

Daca nu esti sigura ca parfumul tau preferate e sigur, foloseste-l mai rar sau opteaza pentru unul creat din ingredient naturale. Si tu iti poti crea singura un parfum exact pe gustul tau, folosind uleiuri esentiale sau ingredient natural, disponibile in magaznele de profil.

Bolocan Ovidiu-Cristian

Bolocan Ovidiu-Cristian este autorul acestui blog. Il puteti gasi si urmari pe Twitter si Facebook.

Comments are closed.