Antreprenori sunt destui in Romania, dar nu toti aleg idei bune de afaceri, care sa fie sustenabile, sa faca fata competitiei si sa reziste pe piata. Majoritatea afacerilor noi dau faliment la cateva luni dupa ce au fost infiintate, pentru ca patronii omit sa deruleze o cercetare de piata care le-ar putea releva cateva statistici in ceea ce priveste cifrele de afaceri ale competitorilor, comportamentul consumatorului si alte aspecte ajutatoare.
Multi antreprenori isi deschid o afacere “dupa ureche”
Multi antreprenori isi deschid o firma fara sa aiba cunostinte economice, administrative sau de marketing, iar pozitionarea brand-ului pe piata se face mai mult “dupa ureche”. Aceste greseli si faptul ca majoritatea patronilor ofera produse care nu aduc nimic nou pe o piata deja suprasaturata, duc la prabusirea rapida a profitului si implicit, la inchiderea timpurie a afacerii.
De aceea, este important ca, inainte de toate, antreprenorii sa se informeze corect privitor la cele mai profitabile domenii din Romania la momentul actual si sa ia in considerare infiintarea unei firme a caror activitate principala sa poata fi integrata intr-unul dintre aceste domenii.
Iata care sunt cele mai profitabile afaceri din Romania, la momentul prezent:
1. Parcurile de dezmembrari auto. Potrivit multiplelor surse, dezmembrarile de masini reprezinta o afacere banoasa, iar patronii castiga cateva mii de euro lunar. Afacerea este destul de simpla: masinile vechi, stricate sau abandonate sunt cumparate de catre firmele de dezmembrari auto la preturi modice, care mai apoi vand piesele care inca functioneaza. Poate fi vorba despre caroserie, piese de motor sau chiar piese electrice. Piata pieselor auto la mana a doua este mare, afacerile din domeniul acesta fiind este extrem de profitabile. Multi dintre soferii care poseda o Dacia Logan de exemplu, au nevoie de alte piese auto, pentru ca cele anterioare s-au defectat, asa ca acestia prefera sa le achizitioneze de la un parc de dezmembrari auto, pentru ca aici gasesc preturi mai mici ca la producator. Asadar, clienti sunt cu nemiluita, iar de masini stricate nici nu mai vorbim, deci afacerea nu are cum sa nu fie profitabila.
2. Firmele IT sunt printre cele mai profitabile afaceri din Romania. Exista numerosi clienti care au nevoie de specialisti care sa se ocupe de dezvoltarea site-ului companiei, de webdesign, de dezvoltarea aplicatiilor mobile si alte solutii software. Domeniul este in plina expansiune si extrem de banos, deoarece toate persoanele care activeaza in IT nu au venituri impozabile, iar salariile sunt, cateodata, strigatoare la cer.
3. Firme de curierat. Omul modern este extrem de comod si ocupat, nu-i mai ramane timp pentru nimic altceva in afara de munca, munca si iar munca! Ii place ca totul sa-i fie la indemana si sa nu fie nevoit sa “alerge” dupa nimic. Totul trebuie livrat pe birou sau direct acasa, fara ca el sa se ridice macar de pe scaun. De aceea, deschiderea unei firme de curierat este o idee destul de rezonabila. Sigur vor exista destui clienti care sa tina afacerea in picioare si sa aduca profit.
4. Culturile bio sau rare. Ati fi surprinsi, dar agricultura ramane un domeniu destul de profitabil in Romania. Pana la urma, este o arie care ne defineste ca popor, chiar daca in ultima vreme a scazut in importanta. Firmele de agricultura au in continuare profit, atata vreme cat investesc in ceea ce trebuie. Spre exemplu, culturile rare sau bio sunt foarte profitabile si “la moda”. Odata cu aparitia si perpetuarea trend-ului de alimente bio si nutritie sanatoasa, culturile organice precum trufele sau semintele de goji sunt in plina dezvoltare, deoarece produsele sunt la mare cautare.
5. Saormaria. Probabil vi se pare amuzant, dar statisticile arata ca saormeriile sunt printre cele mai profitabile afaceri din tara. Poporul roman este un popor gurmand, si cu totii stim ca nu putem refuza o saorma atunci cand un prieten mananca una in fata noastra. Asadar, consumul e mare, clientela este indestulatoare, iar competitia nu este chiar atat de acerba. Rezultatul? O afacere mai mult decat profitabila
Comments are closed.