Tot ce trebuie sa stii despre taburi in Chrome pentru eficienta sporita

Exista multe trucuri la care puteti apela pentru interactiunea cu taburi in Chrome. Mai jos le voi detalia pe cele mai importante.

Google Chrome continua sa fie unul dintre cele mai populare browsere de internet. Asta nu inseamna insa ca se diferentiaza semnificativ la capitolul functionalitate de Mozilla Firefox, Microsoft Edge sau Opera. Exista cateva particularitati care fac diferenta, dar daca vorbim de taburi in Chrome, majoritatea detaliilor de mai jos sunt valabile atat in browserul Google, cat si in Firefox, Opera sau Edge. Avand in vedere cat timp petrecem pe internet, ar fi pacat sa nu facem un efort sa profitam mai mult de instrumentul software care faciliteaza experientele noastre online.

Suntem dependenti de taburi in Chrome si cei mai multi dintre noi cunosc deja cateva notiuni avansate vizavi de modul in care acestea pot fi manipulate. Unele sunt evidente, alte va sunt complete necunoscute. Singurul lucru pe care il au in comun este ca va fac viata mai usoara. Secretul este sa puneti in practica sfaturile de mai jos de cateva ori pe zi pentru a le retine mai usor. In orice alte circumstante, s-ar putea sa le uitati.

Cum inchizi, creezi si agati taburi in Chrome

La capitolul functii evidente, daca vreti sa deschideti un tab nou, apasati pe paralelolgramul din dreapta unui tab existent, imediat langa X. Alternativa din taste pentru aceasta operatiune este CTRL + T pe Windows si CMD + T pe Mac. Pentru a inchide un tab, daca nu ajungeti suficient de repede la X-ul din coltul din dreapta sus, folositi CTRL + W pe Windows si CMD + W pe Mac.

Nu foarte evident este faptul ca puteti schimba cu usurinta pozitia tab-urilor in lista de deasupra barei de adresa. Cu click stanga apasat oriunde pe numele unui tab, puteti trage de ele si le puteti reloca. Acelasi truc il folositi si daca vreti sa creati o noua fereastra dintr-unul sau mai multe taburi accesate anterior. Cu click stanga apasat pe numele unui tab, pozitionati cursorul in afara ferestrei initiale si, in mod automat, se va crea o alta fereastra de navigare cu unul sau mai multe taburi migrate.

Cele mai importante schimbari sunt la un click distanta

In meniul contextual ce apare cand faceti click dreapta pe un tab, gasiti cele mai utile functii cu nume sugestive. Aproape ca nu conteaza daca aveti 5 taburi sau 50 de taburi deschise. Pentru a interactiona cu oricare dintre ele, un banal click dreapta este cel mai important. De acolo puteti crea taburi noi cu New Tab, puteti reinarca tabul curent cu Reload sau, din motive greu de intelex, puteti duplica un tab existent pe care ati apelat meniul contextual.

Pe langa elementele evidente din acelasi meniu, interesanta este functia de agatare sau pinning. Printr-un click pe Pin tab, numele in format text al unui tab dispare si ramane icoana discreta transpusa in stanga sus. Orice tab agatat va fi incarcat si afisat din nou la repornirea browserului respectiv fara vreo interventie suplimentara. Se preteaza pentru Gmail, Yahoo, Facebook sau vreun site de stiri care va incanta enorm.

Cu Unpin Tab veti dezradacina un tab agatat anterior. Acelasi rezultat il are si inchiderea cu Close tab a unui tab agatat in trecut. Close other tabs inchide toate celelalte taburi inafara celui pe care ati facut click dreapta. Close tabs to the right inchide brusc toate taburile situate la dreapta celui pe care ati facut click dreapta. In functie de numarul de taburi deschise sau de configuratia hardware, acest proces poate implica un pic de rabdare.

Pentru punerea la pastrare prin semne de carte a tuturor taburilor deschise la un moment dat, faceti click dreapta pe oricare dintre ele si alegeti Bookmark all tabs… . Redeschiderea unui tab inchis din greseala se face folosind Reopen Closed Tab.

Pune taburi in Chrome pe silentios cu un click

Orice tab in care este redat un clip video sau audio ajunge subit sa aiba un simbol de difuzor in dreapta sus. Cu un simplu click pe acel difuzor, Chrome nu mai face nici un sunet. Un al doilea click reactiveaza coloana sonora. Daca aveti atat de multe taburi deschise incat nu vedeti difuzorul cu pricina, din meniul contextual aferent tabului, puteti alege Mute. In momentul urmator, butonul Mute se va transforma in Unmute. Aceasta functie a fost asteptata cu sufletul la gura de cei care s-au saturat de reclamele invizibile care te sperie cand stai cu castile pe urechi sau asculti muzica.

Cele mai importante scurtaturi de taste pentru interactiunea cu taburi in Chrome

Deschide un tab nou
Windows: Ctrl+T
Mac: Command+T
Redeschide ultimul tab inchis
Windows: Ctrl+Shift+T
Mac: Command+Shift+T
Afiseaza tabul urmator dintre cele deschise
Windows: Ctrl+Tab sau Ctrl+PgDn
Mac: Command+Option+Sageata dreapta
Afiseaza tabul anterior dintre cele deschise
Windows: Ctrl+Shift+Tab sau Ctrl+PgUp
Mac: Command+Options+Sageata stanga
Afiseaza tabul deschis cu numarul…
Windows: Ctrl+1 pana la Ctrl+8
Mac: Command+1 pana la Command+8
Afiseaza ultimul tab deschis
Windows: Ctrl+9
Mac: Command+9
Incarca pagina principala Home in tabul curent
Windows: Alt+Home
Deschide pagina anterioara din istoricul de navigare
Windows: Alt+Sageata stanga
Mac: Command+[ sau Command+Sageata stanga
Deschide pagina urmatoare din istoricul de navigare
Windows: Alt+Sageata dreapta
Mac: Command+] sau Command+Sageata dreapta
Inchide tabul curent
Windows: Ctrl+W sau Ctrl+F4
Mac: Command+W
Inchide toate taburile deschise impreuna cu Chrome
Windows: Ctrl+Shift+W
Mac: Command+Shift+W
Alege ce taburi vrei afisate cand deschizi Chrome

Pe langa posibilitatea definiri unei singure pagini principale si a unui tab nou incarcat de continut util, Chrome permite incarcarea unei liste de cateva taburi diferite la pornire. Pentru personalizarea acestui aspect din browser, din meniul Settings accesibil prin cele trei puncte din dreapta sus, va intereseaza sectiunea On startup.

Aveti trei optiuni: Open the New Tab page deschide un tab nou gol, cu Google sau continutul generat de o extensie pe care ati instalat-o pentru personalizarea tabului nou. Continue where you left off deschide la fiecare pornire toate taburile din sesiunea anterioara de navigare. Open a specific page or set of pages, folosind butonul albastru Set pages, permite definirea unui set de una sau mai multe adrese web care se vor incarca in taburi separate la fiecare initializarea a unei instante noi de Chrome.

Pentru a eficientiza un pic sistemul de definire a mai multor taburi ca fiind implicite la pornire, deschideti intai paginile web de interes. Folositi dupa aceea Set pages din sectiunea On startup si apasati pe Use current pages. Paginile se vor salva si afisa ulterior in aceeasi ordine pe care o aveati pe ecran in momentul in care ati apasat pe Use current pages.

Taburile pot fi personalizate la infinit cu extensii

Poate nu v-ati instalat foarte multe extensii in Chrome, dar exista o categorie intreaga dedicata taburilor in Chrome Web Store. Unele se preteaza pentru personalizare paginii noi, altele pentru afisarea taburilor sub forma de lista. Foarte utila mi se pare o extensie care va pune in stadiu de hibernare taburile cu care nu ati mai interactionat de mult timp, pentru ca acestea sa consume o cantitate cat mai mica de memorie RAM. Optiunile sunt nelimitate. Tine doar de voi sa dedicati suficient de mult timp unor experimente, pentru a vedea ce se preteaza stilului vostru de navigare.

Bolocan Ovidiu-Cristian

Bolocan Ovidiu-Cristian este autorul acestui blog. Il puteti gasi si urmari pe Twitter si Facebook.

, , , , , ,

Comments are closed.