Tu cum spui corect: Nivele sau Niveluri?

Substantivul neutru nivel are mai multe sensuri si, in functie de acestea, vom opta pentru o forma de plural sau alta – nivele/ niveluri – in functie de context. Astfel, conform DEX (Dictionarul explicativ al limbii romane), nivel poate sa insemne :

nivele sau niveluri
Inaltimea la care se gaseste un punct, o linie sau o suprafata a unui loc, a unui obiect etc. in raport cu un plan orizontal dat; Nivelul marii = punct situat la inaltimea mijlocie a marilor si a oceanelor care comunica intre ele, in raport cu care se masoara toate altitudinile; Curba (sau linie) de nivel = linie care uneste punctele suprafetei terestre cu aceeasi altitudine fata de o suprafata de referinta; punct, suprafata care corespunde acestei linii; Pasaj de nivel = loc unde se incruciseaza o cale ferata cu o sosea; Loc. prep. La nivelul… = in regiunea…, in dreptul… ; Etaj, cat; Zona geologica, subdiviziune stratigrafica a etajelor si a subetajelor, care se distinge dupa fosilele caracteristice pe care le contine; (Fiz., Chim.) Valoarea intensiva a unei marimi in raport cu o valoare de referinta.
Stadiu, grad (de pregatire, de dezvoltare), treapta (a calitatii), indice (al cantitatii); Nivel de trai = gradul de satisfacere a nevoilor materiale si spirituale ale populatiei unei tari, ale unor clase sau ale unei persoane in conditii istorice date;
Nume dat mai multor unelte, instrumente, dispozitive care servesc la determinarea liniei (sau a pozitiei, a suprafatelor) orizontale sau cu care se masoara pe teren diferentele de inaltime dintre doua sau mai multe puncte de pe suprafata terestra; Nivel cu (sau de) apa = instrument construit pe principiul vaselor comunicante, care serveste la determinarea planului orizontal dupa inaltimea la care se ridica apa in doua tuburi gradate (varianta – nivela)
Desi in DOOM 2 (Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane) sunt admise ambele forme de plural – niveluri/ nivele (recomandata fiind prima pentru sensurile 1 si 2), totusi ar trebui respectate precizarile din DEX. Mai exact, forma de plural nivele este corecta numai pentru cel de-al treilea sens mentionat anterior, adica instrument/ dispozitiv de determinare a planului orizontal etc, folosit de tamplari, zidari s.a m.d. Exemplu: Nivelele utilizate de catre constructori pot fi cu bula de aer sau cu apa.

Pluralul niveluri este corect pentru sensurile 1 si 2, respectiv un sens propriu si unul figurat. Exemple: Aceasta este o constructie impresionanta, are 40 de niveluri/ Nivelurile marilor si oceanelor sunt in crestere/ Nivelurile de dezvoltare stiintifica vor determina progresul in lume etc.

Bolocan Ovidiu-Cristian

Bolocan Ovidiu-Cristian este autorul acestui blog. Il puteti gasi si urmari pe Twitter si Facebook.

, , ,

Comments are closed.