Tu cum spui corect: te abtii sau te aptii?

Corect e a se abtine, dar m-a facut sa ma gandesc la altceva…
E foarte dificil sa gasesti un echilibru in materie de abtineri. Daca te abtii prea mult, o sa te roada pe dinauntru si la un moment dat organismul isi cauta singur supape, cum poate. Daca esti prea slobod la gura, n-ai sa ramai in jurul tau cu prea multi oameni. Asa ca, valabil cam pentru orice, calea de mijloc e cea mai buna.

carti cum se zice corect
Dar ma gandeam ca multa lume are senzatia ca in realitate as fi un fel de “grammar nazi”, cum zic americanii. Adica genul de om care te corecteaza la fiecare silaba. Si nu e deloc asa. Sigur, am automatismul recunoasterii greselilor, dar mi se pare stupid sa intrerup fluxul unei conversatii pentru a-i spune cuiva ca, de exemplu, e corect “mi-ar placea” si nu “mi-ar place”. E un fel de a-i transmite ca n-ai ascultat CE a spus, dar ai vrut sa pari superior si sa-i atragi atentia ca mai are de lucrat la CUM spune.
V-am zis asta pentru ca mi se pare ca vad din ce in ce mai des omuleti destul de suparati aici pe site, lezati de cate o remarca din vreun comentariu. Dar fata de ce ziceam mai sus sunt cateva diferente.
In primul rand, in scris greselile sunt mult mai evidente, dar mai usor de evitat. Pe cale orala, scoti porumbelul si mergi mai departe. N-ai cum sa dai timpul inapoi si sa spui altceva. In scris, inainte sa faci publica o parere, ai incredibila putere de a reciti.
Apoi, e contextul in sine. Site-ul asta are tema pe care o are si e de asteptat sa solicite mai multa rigoare in anumite directii.
Si nu in ultimul rand, cred ca e bine de constientizat ca sunt oameni care tin foarte mult la corectitudine, iar rigoarea lor nu trebuie interpretata ca un atac personal. Sigur, conteaza si felul in care esti corectat, dar mi-ar placea sa se considere implicit ca aici nu e nimeni rau intentionat, ca o corectie ar putea sa te invete ceva si ca activarea mecanismelor defensive nu e necesara.

Aveti mai mare grija cum scrieti si cum folositi cuvintele.

Bolocan Ovidiu-Cristian

Bolocan Ovidiu-Cristian este autorul acestui blog. Il puteti gasi si urmari pe Twitter si Facebook.

, , ,

Comments are closed.