Vrei sa devii hairstylist? Iata ce trebuie sa faci!

Daca ai fost intotdeauna singura din familie care stia sa tunda si ti-a placut dintotdeauna sa le faci aceste mici favoruri rudelor sau prietenilor, inseamna ca te pricepi cu adevarat si a venit vremea sa iti dezvolti, in continuare, inclinatia.

Te-ai gandit vreodata cum ar fi sa transformi aceasta mica placere intr-o munca platita, care sa iti ofere stabilitate si posibilitatea de a face ce iti place? Gandeste-te pentru o clipa: cum ar fi sa incepi o cariera ca hairstylist?

Daca iti surade ideea si ai vrea sa afli daca esti sau nu cu adevarat potrivita pentru un asemenea job, trebuie sa stii ca sunt cateva criterii de indeplinit inainte de a atinge statutul de coafeza profesionista:

1. Urmeaza un curs specializat de coafor.

In cadrul acestuia vei putea dobandi atat cunostintele teoretice necesare pentru a putea desfasura o activitatea la standarde inalte, avand in acelasi timp posibilitatea de a face practica. Vei invata care sunt tehnicile modele de tundere si aranjare a parului, cum sa aplici vopseaua in mod corect, cum sa faci suvite si in final, sa multumesti clientul. Te vei familiariza cu procedurile corespunzatoare de ondulatie, de pigmentare si depigmentare a parului, dar si alte lucruri importante, precum ce inseamna igiena si securitatea la locul de munca. Mai mult decat atat, in cadrul unui curs de coafor de la RINA FASHION  iti vei insusi cateva tehnici-cheie de comunicare si dezvoltare personala, pentru a invata cum sa-ti asculti clientii si sa te bucuri de aprecierea lor.

2. Atentia la detalii este extrem de importanta pentru un specialist in haistyling.

Va trebui sa posezi aceasta calitate, impreuna cu o capacitate mare de concentrare. Pentru ca tunsul si aranjarea parului reprezinta o procedura minutioasa si dureaza destul de mult timp, vei fi nevoita sa acorzi o atentie sporita fiecarui mic detaliu si sa te dedici in totalitate, astfel incat rezultatul sa fie unul pe masura asteptarilor.

3. Trebuie sa fii o buna ascultatoare si sa comunici eficient cu oamenii.

In viitoare ta profesie va trebui sa iti asculti clientul cu atentie atunci cand iti explica modelul de coafura pe care l-a ales. Unii clienti aduc poze cu ei, pentru a exemplifica in mod clar ceea ce isi doresc. Cu toate acestea, nu toti procedeaza asa, motiv pentru care va trebui sa ai rabdare cu clientul, sa il asculti si sa incerci pe cat posibil sa intelegi ce vrea sa spuna. Aici intervine capacitatea ta de a comunica eficient cu oamenii. Daca observi ca un anumit client nu s-a hotarat in ceea ce priveste stilul tunsorii sau culoarea parului, poti interveni, oferindu-i cateva sfaturi si sugestii, venind in ajutorul sau cu o propunere de coafura care consideri ca i s-ar potrivi. In cele din urma, cel mai important este sa-i respecti decizia. Daca clientul iti spune ca vrea sa-i tai doar varfurile, nu trece peste dorinta sa si nu-i taia 10 cm din par, asa cum stim ca fac prea multi frizeri si coafori. Nu este in regula!

4. Simtul estetic nu poate sa lipseasca din lista calitatilor pe care ar trebui sa le detina un hairstylist.

Trebuie sa fii capabila sa iti imaginezi cum va arata un client cu o anumita coafura, in functie de forma capului sau si a trasaturilor faciale. Ai grija sa alegi doar tunsori care sa fie potrivite pentru clienti si care sa le puna in valoare aspectul fizic. Daca tu nu iti poti forma o imagine mentala asupra modului in care acea persoana va arata la finalul sedintei de coafura, nu vei putea sa iti faci meseria asa cum trebuie. Asadar, gustul estetic, adica abilitatea de a cunoaste valoarea estetica in lucruri, reprezinta un atribut esential al acestei meserii.

5. Rabdare, amabilitate si rezistenta.

Fara aceste trei calitati, iti va fi greu sa te descurci in timp si sa rezisti mai mult de doua luni ca hairstylist. In plus, trebuie sa iti place ceea ce faci! Daca nu pui pasiune, rezultatele tale vor fi mediocre, iar clientii nu vor mai apela la serviciile tale, si nici ale salonului la care lucrezi. Nu uita, munca pe care o prestezi are efecte asupra imaginii intregii afaceri, afectand in egala masura colegii si conducerea salonului. De aceea, este important sa te inarmezi cu rabdare si sa fii amabila cu clientii, chiar daca unii iti vor ingreuna munca si vor ridica probleme, afisand o atitudine necorespunzatoare. Trebuie sa iti reamintesti tot timpul ca nu toti clientii sunt prietenosi. Unii dintre ei sunt de-a dreptul insuportabili, sub pretextul ca au pretentii mari si le place un lucru bine facut. Insa, in realitate, acestia nu fac decat sa exercite o presiune care nu este necesara si sa te faca sa te simti inconfortabil. Trebuie sa rezisti si sa faci fata clientilor dificili pentru a putea presta acest tip de munca. Amabilitatea si prietenia pe care o afisezi in desfasurarea activitatii de zi cu zi te vor recomanda ca fiind un hairstylist cu adevarat profesionist!

In mare parte, acestea sunt principalele calitati, inclinatii, dar si pregatirea profesionala pe care trebuie sa le posezi pentru a putea deveni un hairstylist apreciat. Acestea fiind spuse, iti uram succes in cariera!

Bolocan Ovidiu-Cristian

Bolocan Ovidiu-Cristian este autorul acestui blog. Il puteti gasi si urmari pe Twitter si Facebook.

,

Comments are closed.